Les bases de Podemos van avalar ahir la pretensió de Podemos de posar com a condició un govern de coalició «sense vetos» per votar que sí a la investidura de Pedro Sánchez, el mateix dia que el president en funcions va assenyalar Pablo Iglesias com el «principal escull» per a l'acord.

A quatre dies del debat d'investidura, el candidat socialista va deixar clar que no vol en el seu Consell de Ministres el líder de la formació lila, però va oferir un «govern de coalició» en el qual hi hagi càrrecs de Podemos, una oferta que, va advertir, no perdurarà si la investidura resulta fallida. El president justifica les seves reserves sobre Pablo Iglesias per les seves divergències en assumptes d'Estat com Catalunya -va lamentar que Iglesias parla de «presos polítics» i d'autodeterminació-, i per la seva falta de lleialtat perquè, va dir, ell necessita un vicepresident que defensi la democràcia espanyola.

Les afirmacions del president van caure com una galleda d'aigua freda en la direcció de la formació lila, que rebutja de pla asseure's a negociar mentre el veto al líder del partit estigui sobre la taula i considera una falta de respecte a gairebé quatre milions de votants que es mantingui aquesta posició, segons fonts del partit.

Sánchez va verbalitzar aquest veto el mateix dia que la militància avalava les tesis d'Iglesias -que sempre ha defensat la seva presència en l'Executiu- en la consulta sobre el vot dels 42 diputats en la investidura: el 70% de les bases han optat per donar suport a un Govern de «coalició integral» amb el PSOE «sense vetos». L'altra opció, rebutjada per la militància, preveia la possibilitat de donar suport a un Govern monocolor del PSOE, ja sigui mitjançant un vot a favor o una abstenció en la investidura de Pedro Sánchez, per la qual cosa la posició de Podemos no canviarà si no s'aixequen els vetos.

Han participat en la consulta 138.488 inscrits dels 519.000 que podien pronunciar-se -aproximadament un de cada quatre-, encara que a Podemos asseguren que d'aquests només uns 190.000 són «actius», és a dir, que han participat en els últims processos.

No obstant això, l'aval a les tesis d'Iglesias ha estat en aquesta ocasió del 70% dels consultats mentre que el 2016 un 88% van confirmar la seva postura.

En tot cas, Pedro Sánchez va confirmar que cridarà tant Iglesias com els líders de PP, Pablo Casado, i Cs, Albert Rivera, perquè pensa continuar apel·lant «a la responsabilitat de tots» perquè permetin que «almenys governi la llista més votada» i que el país no es bloquegi.

A Podemos defensen que no pot haver-hi negociació mentre hi hagi vetos però sí que aprecien un canvi en el discurs del president, que mentre que dilluns va donar per trencades les converses, aquest dijous parlava «de coalició» i de mantenir una via oberta, segons han indicat fonts del partit. Per això li demanen que «rectifiqui» en les seves línies vermelles, perquè el secretari general continua sostenint que el més legítim és que el candidat a la presidència del Govern d'un partit formi part de la coalició perquè així succeeix en tots els governs europeus en els quals dues o més formacions pacten. Però Pedro Sánchez va sentenciar ahir que si rebutgen aquesta oferta ja no n'hi haurà cap més en aquest sentit: «Qualsevol formulació» posterior «no passarà ja més per una coalició», va assenyalar en aquest sentit el candidat socialista.

Encara que Sánchez va evitar respondre si Iglesias li va demanar ser vicepresident -un extrem que el líder de Podemos nega-, sí que va dir que no es pot «permetre el luxe de tenir un vicepresident» que, «per lleialtat», l'única cosa que faci davant una crisi a Catalunya sigui «mirar cap a un altre costat o callar». El president del Govern en funcions es va mostrar convençut que si la ciutadania «es veu abocada, pel bloqueig» dels altres, a unes noves eleccions, ell hi tornarà a participar.