Representants de 60 entitats de discapacitats, agents socials, municipis, grups parlamentaris, experts i del Govern català disse-nyaran el document definitiu del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat, que marcarà les polítiques d'aquest àmbit fins al 2025.

Ahir es va constituir al Palau de la Generalitat, a Barcelona, la Mesa del Pacte Nacional pels drets de les persones amb discapacitat, que estarà formada pels membres de les 60 entitats i que constituirà un òrgan col·legiat que estarà adscrit al departament de Treball, Afers Socials i Família.

Es preveu que el document definitiu del Pacte es presenti d'aquí a un any, al juliol del 2020, mentre que la divulgació i implementació del mateix és prevista a partir del segon semestre del 2020 i fins al 2025.

El Pacte Nacional vol abordar, des dels punts de vista legislatiu, pressupostari i de polítiques públiques, tots els reptes que tenen els ciutadans amb discapacitat «i suposa el compromís del Govern de vetllar per la plena inclusió de les persones amb discapacitat segons els preceptes de la Convenció de l'ONU», aprovada el 2006, va indicar el president català, Joaquim Torra.

El vicepresident segon del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (CODISCAT), Antonio Guillén, va dir, després de la primera reunió de la Mesa, que si bé el document definitiu pot garantir un futur millor per a les persones amb discapacitat, és necessari també «garantir el seu present».

En aquest sentit, va recordar que la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat «determina la sostenibilitat del teixit associatiu» dels discapacitats a Catalunya i va apuntar que un dels reptes que s'haurà d'afrontar és el model de finançament adequat d'aquestes entitats.