El secretari general d'Unides Podem, Pablo Iglesias, va comunicar al president del Govern en funcions i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, que està disposat a no formar part del Govern de coalició amb la condició que no hi hagi més vetos ni «excuses» per formar la setmana que ve un executiu conjunt entre les dues formacions. «No he de ser l'excusa del PSOE perquè no hi hagi un govern de coalició d'esquerres. Estar o no al Consell de Ministres no serà un problema sempre que no hi hagi més vetos i la presència de Unides Podem al Govern sigui proporcional als vots», va escriure Iglesias al seu compte de Twitter.

A més, va difondre un vídeo en què detallava la seva disposició a fer un pas enrere, però destacava que els noms del seu partit a l'executiu de coalició els elegirà, «lògicament», la seva formació. També va puntualitzar que havia transmès aquesta posició a Pedro Sánchez i que ha encarregat al responsable del comitè negociador de pactes, Pablo Echenique, que traslladi al PSOE la seva «voluntat de negociar un govern de coalició d'esquerres» i «un acord integral», amb programa i equips, «per tirar endavant la investidura la setmana que ve».

Per part seva, el president del Govern en funcions va respondre a Iglesias que escoltarà les propostes i decidirà l'equip. Sánchez considera que cal començar la negociació pels continguts: «Primer programa i després Govern, sense vetos ni imposicions podem arribar a un acord».

Paral·lelament, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, va assegurar que el seu partit «no pot abstenir-se» per facilitar la investidura del candidat socialista a la presidència del Govern perquè el seu partit és «l'alternativa sempre al PSOE».

El dirigent popular va considerar que Sánchez «va fer fora un govern legítim del PP» que havia aprovat poc abans «uns Pressupostos que eren bons per al conjunt d'Espanya». «I avui veiem, un any després de la moció de censura, fruits nefastos perquè no tenim uns comptes millors, perquè no tenim damunt de la taula mesures que millorin objectivament i hauran de prorrogar de nou els Pressupostos del PP», va lamentar. A més, va defensar que el líder socialista «no pot fer responsable el PP de la seva incapacitat», i «si fa un any va ser capaç d'aglutinar al voltant d'ell Podem, Bildu i ERC, avui no pot buscar suport en els constitucionalistes».

Per la seva part, el PNB considera que la renúncia del líder de Podem, Pablo Iglesias, per ser en un hipotètic govern de coalició amb el PSOE és un «senyal positiu» que confia serveixi perquè s'obri un veritable procés negociador amb les altres forces necessàries per èxit de la investidura de Pere Sánchez, inclosos els nacionalistes bascos.

«Fins ara ningú ha cridat el PNB per negociar», asseguren des de la formació nacionalista, que torna a advertir Sánchez que «s'equivoca que doni automàticament per fet el suport» dels seus sis diputats.

Per això esperen que el pas al costat que ha fet Iglesias contribueixi a desencallar la situació, ja que «s'obre d'una vegada un veritable procés negociador», i també els altres partits, amb el suport, aspiren a comptar amb el candidat a la sessió de investidura que arrenca dilluns.

«Esperem amb paciència i responsabilitat aquesta trucada, confiats que es produirà», afegeixen les fonts penabistes.