El partit Servidor del Poble, del president ucraïnès Volodímir Zelenski, hauria obtingut una contundent victòria en les eleccions parlamentàries celebrades ahir al país amb el 43,9% dels vots, segons un sondeig nacional a peu d'urna publicat al tancament dels col·legis.

La formació va oferir la possibilitat d'un govern en coalició al partit reformista Holos (Veu), a qui les enquestes donen una cinquena posició provisional amb el 6,3% dels vots.

Entre ambdues es troba la prorussa Plataforma d'Oposició-Per la Vida, liderada per Yuri Boiko, en segon lloc amb un 11,5 per cent dels vots, seguida de Solidaritat Europea, el partit de l'expresident Petro Poroshenko (8,9%), i en quart lloc la formació Batkivschina de l'exprimera ministra Iúlia Timoixenko (7,6%).

D'altra banda, Zelenski va revelar que el nou primer ministre serà un independent expert en economia, no un polític, tot i que va refusar donar noms concrets.

«Per ser honest, la gent que ara mateix està al Parlament i que es veuen a ells mateixos com a primer ministre no estarà contenta amb el que diré», va declarar després de dipositar el seu vot en un col·legi electoral de Kíev.

«Crec que el primer ministre ha de ser un economista professional. Ha de ser una persona completament independent que mai hagi estat primer ministre, president del Parlament o líder d'un partit polític», va dir, destacant que es tracta d'una «postura inamovible».