21 de juliol de 2019
21.07.2019
Regió7

Londres avisa l'Iran que ha triat «un camí perillós» capturant un petrolier

Teheran assegura que el vaixell britànic es va conduir a un port perquè va xocar amb un pesquer

20.07.2019 | 23:44
El ministre d'Exteriors, Jeremy Hunt, va parlar amb el seu homòleg iranià

La tensió diplomàtica entre el Regne Unit i l'Iran es va agreujar ahir arran de la captura d'un petrolier britànic a l'estret d'Ormuz, que Londres va qualificar de «preocupant», «il·legal» i «desestabilitzadora», així com va advertir que Teheran ha triat «un camí perillós». El petrolier amb bandera britànica Stena Impero, amb 23 tripulants, va ser capturat divendres a la tarda a Ormuz per guàrdies revolucionaris iranians, setmanes després que una embarcació iraniana –el Grace 1–, que pel que sembla portava cru a Síria en violació de les sancions de la Unió Europea (UE) contra aquest país, fos retingut a Gibraltar. Les autoritats iranianes acusen l'Stena Impero de no respectar les normes de navegació, quelcom que la seva naviliera –Stena Bulk– rebutja.

El Regne Unit va demanar als vaixells amb bandera britànica que evitin navegar per l'estret d'Ormuz durant un «període provisional» per tal de rebaixar la tensió a la zona. El ministre britànic d'Exteriors, Jeremy Hunt, va explicar que havia parlat amb el seu homòleg iranià, Mohammad Javad Zarif, per expressar la seva «gran decepció» per aquesta situació i fer-li saber que els vaixells que naveguin amb bandera britànica seran protegits.

A més, el ministeri d'Exteriors va convocar l'encarregat de negocis de l'Iran a Londres, Mohsen Omidzamani, com a part dels esforços diplomàtics del Regne Unit per defensar els seus interessos.

 A Teheran, l'Organització de Ports i Navegació de la província iraniana de Hormozgan va informar que el petrolier britànic va ser capturat divendres després de xocar amb un vaixell de pesca i es troba al port de Bandar Abbas.  Un altre petrolier, el Mesdar, de bandera liberiana, va ser abordat per guàrdies armats iranians, però va aconseguir després posar-se en contacte amb l'operador i va continuar amb el seu viatge per Ormuz.  

La naviliera Norbulk Shipping UK, amb seu a Glasgow (Escòcia), va comunicar divendres a la nit que va poder restablir el contacte amb el vaixell i que tota la tripulació està bé.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit