Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, els tres diputats de JxCat suspesos, en presó preventiva, van pronunciar-se ahir a favor de votar no a la investidura de Pedro Sánchez després d'escoltar el seu discurs, per la qual cosa els diputats postconvergents votaran en contra del líder del PSOE.

Es tracta d'un canvi de posició significatiu, atès que els tres diputats presos eren les veus més partidàries dins JxCat de facilitar la investidura de Sánchez amb una abstenció, sempre que hi hagués un acord entre el PSOE i Unides Podem.

Des de Twitter, i després de la primera sessió del debat d'investidura, Rull va anunciar aquest gir: «Molts han parlat de nosaltres però sense parlar amb nosaltres. Ara parlem nosaltres: escoltat el debat i amb els precedents que acompanyen el candidat, NO a la investidura de Pedro Sánchez», assenyala el missatge, signat des de la presó de Lledoners.

La distància es fa gran

De fet, JxCat i ERC van aprofundir ahir la seva distància amb el president del Govern, Pedro Sánchez, encara que segueixen pendents del desenllaç de la negociació entre el PSOE i Unides Podem, ja que un acord podria portar els independentistes a reobrir el debat intern sobre una abstenció.

El posicionament dels tres presos de JxCat va aclarir definitivament la incògnita al voltant del vot del seu grup, perquè tres dels altres quatre diputats, Laura Borràs, Míriam Nogueras i Jaume Alonso-Cuevillas, ja eren obertament partidaris d'un no al candidat socialista.

Abans d'escoltar el discurs d'investidura del candidat socialista, el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, va afirmar que si el PSOE i Unides Podem «es posen d'acord» i arriben a un pacte, Esquerra Republicana complirà el seu compromís electoral de «no bloquejar» la legislatura, ja que unes eleccions no hi ajuden i «impliquen riscos».

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, va assegurar que el seu grup parlamentari està «ara més lluny de l'acord que fa 24 hores» després d'escoltar Pedro Sánchez i va reiterar que espera que «s'assoleixi» un acord de govern entre el PSOE i Unides Podem.

«Qualifiquem d'irresponsable i negligent el discurs», va opinar Rufián, que va qüestionar-se que Sánchez s'hagi referit «només» un moment al «principal conflicte que té sobre la taula, que és el de Catalunya».