La Generalitat va demanar ahir «humilitat i generositat» al candidat a la presidència d'Espanya, Pedro Sánchez, per formar executiu.

«Pactar no és cedir», va dir la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa d'ahir al migdia, posterior al Consell Executiu, mentre continuava el debat d'investidura al Congrés. La també consellera de Presidència va advertir que «sembla» que Sánchez busqui una repetició electoral, en comptes de pretendre arribar a un acord final amb Unides Podem.

El Govern va tornar a insistir en la necessitat que hi hagi un executiu espanyol «definitiu» per tal de tenir un interlocutor amb qui resoldre «políticament» el conflicte entre Catalunya i l'Estat.

Budó va reclamar un govern «estable» a Madrid «que prengui decisions» per tal de superar l'escenari actual, en què l'executiu està en funcions i no serveix com a interlocutor de la Generalitat.

La consellera va adreçar-se a Sánchez per subratllar que formar un govern de coalició és «el més normal del món». En aquesta línia, la portaveu va demanar «generositat i esforç» a Sánchez perquè sigui «capaç» d'assolir una entesa amb Unides Podem, perquè «pactar no és cedir», sinó «arribar a acords». La consellera va negar discrepàncies al si del Govern després que JxCat confirmi el seu no a la investidura, i que ERC apunti a una possible abstenció, en la primera volta. Budó va tornar a remetre aquesta decisió als partits: «Les decisions no han de ser totes coincidents», va argumentar.

Budó també va subratllar que no hi ha cap conflicte de convivència a Catalunya -com a resposta a la intervenció de Sánchez al Congrés-, i que la solució a la situació d'encaix amb l'Estat passa per la política.

De fet, va assegurar que al Govern li «preocupa» que el candidat a la presidència espanyola afirmés ahir que hi ha un conflicte de convivència, i que en la seva primera intervenció al Congrés no esmentés Catalunya: «Res més lluny de la realitat», va afegir.

La consellera va concloure que el president espanyol en funcions té temps fins al setembre, en cas de no ser investit tampoc dijous. És aquí on Budó va opinar que «sembla que el que busca» Sánchez és, precisament, una repetició electoral.

D'altra banda, Budó va lamentar que les ministres Carmen Calvo i Margarita Robles no li hagin respost la carta en què la consellera demanava una reunió, després de les informacions de Público sobre els atemptats a Barcelona i Cambrils, que relacionaven l'imam de Ripoll amb el CNI fins el mateix 17-A.

El Govern català, però, va afirmar que la resposta l'ha de donar l'Estat a la ciutadania, i va demanar transparència i «les màximes explicacions» sobre aquests fets.