El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha advertit el secretari general del PSOE i candidat a presidir el govern espanyol, Pedro Sánchez de l'Estat espanyol i que cal parlar amb el seu partit "per molt que no vulguin veure-ho".

Al debat d'investidura d'aquest dimarts, Rufián ha reclamat diàleg a l'aspirant socialista, "que faci política" i que se celebri un referèndum com vol "entre el 78% i el 84% de la població de referèndumCatalunya. El diputat d'ERC, que ha rebutjat la política de bloqueig per "naïf" i "irresponsable", ha avisat tant el PSOE com Unides Podem que estant "jugant a la ruleta russa" i obrint la porta a un govern de dretes.

"L'únic obstacle perquè la senyora Arrimadas sigui ministra de l'Interior, que el senyor Marcos de Quinto sigui ministre d'Economia, que el senyor Cantó sigui ministre de Cultura i que el senyor Abascal sigui ministre de Defensa són vostès i nosaltres", ha plantejat, per la qual cosa ha insistit en la necessitat d'enteniment entre les esquerres espanyoles i l'independentisme català. Per tot plegat, ha preguntat "per què és millor una abstenció del PP i Cs que no pas que Iglesias s'assegui en un ministeri" i, a la vegada, ha interrogat el líder de Podem sobre si prefereix una cartera ministerial o "donar-li una segona oportunitat als trigèmins", en referència als líders del PP, Pablo Casado; Cs, Albert Rivera, i Vox, Santiago Abascal.

Per a Rufián, que ha demanat que no es doni per feta l'abstenció d'ERC, seria "una irresponsabilitat històrica" que es repetissin les eleccions per la incapacitat de formar un govern d'esquerres a Espanya. "Ho pagarem entre tots", ha advertit. Així mateix, ha contraposat el Sánchez "del valent 'no és no' a Rajoy" amb el que "veta les compareixences de Mariano Rajoy i Florentino Pérez en comissions d'investigació" i li ha recordat que ell mateix va dir que el procés independentista català és "un conflicte polític que se soluciona votant". "Paraules textuals", ha subratllat.

Rufián ha censurat que es vinculi el procés amb un trencament de la convivència a Catalunya i ha asseverat que el que l'altera és "el discurs del rei del 3 d'octubre" de 2017 o situacions com els desnonaments. També llançat un doble missatge tant al sobiranisme com a l'unionisme: ha assegurat que "ni es pot imposar una república ni es pot imposar una autonomia amb el 50% de la població en contra". Per això, ha conclòs que uns i altres estan "condemnats a entendre's" i ha reivindicat el referèndum com a solució.

El portaveu d'ERC ha tingut també paraules per a l'exconsellera Dolors Bassa i la seva germana Montse, que és diputada al Congrés i "fa dos anys que veu la cada setmana la seva germana a la presó". "Si ella és aquí avui asseguda aguantant això i fent política, estenent la mà, facin el favor d'asseure's a una taula i fer el mateix", ha exigit.