L'Ajuntament de Barcelona va lliurar a llicència d'obres al temple de la Sagrada Família, després de més de 130 anys sense tenir regularitzada la seva construcció, i per això ha ingressat 4,6 milions d'euros en concepte d'impostos i taxes.

El tinent d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va celebrar en una roda de premsa el que és «un dia històric per a la ciutat», atès que «després de més de cent anys, el projecte de la Sagrada Família s'està realitzant correctament».

Després de signar el permís d'obres, Sanz va informar que el consistori ja ha ingressat els 4,6 milions d'euros provinents de la Sagrada Família, corresponents a l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i a la taxa de la mateixa llicència, cosa que suposa «la xifra més alta que s'ha abonat mai a la ciutat per aquest concepte».

La llicència estableix una superfície construïda de 41.000 metres quadrats, amb una altura màxima de 170 metres, i defineix els usos religiosos i culturals de l'equipament.

A l'octubre del 2018, la Sagrada Família va acordar amb el consistori aportar 36 milions d'euros els pròxims deu anys per sufragar les despeses municipals que genera la seva activitat, desgranats en 22 milions d'ajuda al transport públic, 7 milions per construir un nou accés directe des del metro, quatre milions destinats a l'entorn urbà i tres per al manteniment de l'espai públic.

En aquest sentit, Sanz va destacar que «Barcelona és una ciutat sense privilegis, així que la Sagrada Família també s'ha responsabilitzat de millorar el benestar de les veïnes i veïns».

El president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, s'ha compromès a acabar la verticalitat de l'obra el 2026, atès que «de moment s'estan complint tots els terminis». Camps va remarcar la «voluntat d'acord» de totes les parts per aconseguir el permís d'obres, després de començar el 2016 amb «posicions totalment enfrontades», i es va mostrar «il·lusionat» per encarar la següent etapa de negociació «amb esperit negociador i de mútua comprensió».

Així, a partir de setembre, l'Ajuntament i la Junta Constructora es van emplaçat a seguir parlant sobre la finalització de l'emblemàtica obra de Gaudí, amb possibles obstacles en relació amb la façana de la Glòria, l'escalinata i altres elements arquitectònics de la qual afectarien, previsiblement, l'illa d'habitatges del carrer Mallorca.