El PSOE ha donat a conèixer aquest dimecres al vespre les exigències que Unides Podem ha posat sobre la taula en les negociacions que estan duent a terme ambdues formacions per formar govern a l'Estat. Segons el document, la formació liderada per Pablo Iglesias ha reclamat tenir competències pròpies dels ministeris d'Hisenda, Treball, Igualtat, Ciència i Transició Ecològica. Concretament, la proposta d'Unides Podem passa per controlar una vicepresidència de Drets Socials i Mediambientals així com cinc ministeris: Drets Socials, Igualtat i Economia de les Cures; Treball, Seguretat Social i Lluita contra la Precarietat; Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau, i Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital.

Aquests ministeris, segons la petició d'Unides Podem, quedarien sota la coordinació de la vicepresidència de Drets Socials i Mediambientals i tindrien competència en matèries com polítiques d'ocupació, autònoms i pensions, energia, mobilitat, medi ambient, drets dels animals, tributs, inspecció fiscal, apostes, universitats, ciència, joventut, famílies, dependència, gent gran, discapacitats i pensions.

La publicació d'aquest document arriba després que aquest mateix dimecres al migdia el PSOE aturés la negociació amb el grup lila en espera d'una resposta a la seva última proposta, que per ara no ha transcendit. Durant el matí, mentre es reunien la vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, en representació dels socialistes, i el diputat al Congrés i dirigent de Podem Pablo Echenique, els d'Iglesias han considerat que l'oferta era insuficient. Ja a la tarda, Podem ha fet saber que el secretari general del PSOE i aspirant a president, Pedro Sánchez, ha trucat Iglesias per transmetre-li les seves línies vermelles.

Ambdues formacions tenen fins demà dijous a la tarda per arribar a un acord, ja que a partir de les 13.30 hores es reprendrà el debat d'investidura al Congrés i se celebrarà la darrera de les votacions. Tot i que Sánchez en té prou amb majoria simple per resultar investit, necessita entre altres els vots d'Unides Podem per superar la negativa garantida del PP, Cs i Vox.