El Congrés dels Diputats va viure aquest dilluns una tarda tensa amb motiu del ple del debat d'investidura. Després d'un matí on el conflicte amb Catalunya no va ser esmentat directament, el problema territorial va saltar a l'hemicicle i, amb ell, la tensió va anar en augment. Ho va fer de la mà de Pablo Casado, líder del PP, que durant la seva intervenció va acusar Pedro Sánchez "d'amagar la greu realitat que té Espanya amb l'independentisme".

"Vostès, senyor Casado, viuen del conflicte territorial i busquen del conflicte el rèdit electoral", va replicar el líder socialista i aspirant a revalidar la presidència del Govern espanyol, i va afegir dirigint-se també a Albert Rivera, de Ciutadans: «Si no volen eleccions o que depengui d'independentistes, s'han d'abstenir». Però l'enganxada més dura de la tarda de Sánchez va ser la protagonitzada amb Pablo Iglesias, de Podem, que va començar mentre intercanviaven paraules sobre Catalunya i va culminar amb retrets sobre l'hipotètic paper dels morats en un govern de coalició, ara més complicat. "No ens deixarem aixafar per ningú", va advertir Iglesias a Sánchez.

Al matí, el cap dels socialistes va passar de puntetes sobre la crisi entre Catalunya a la primera part del seu discurs. Mentre parlava de la necessitat de "protegir Europa i els seus ideals" amb una "major integració", va lloar que la UE sigui on s'han superat els "egoismes nacionals" i les "rivalitats i tensions internes". "Quin sentit té fomentar la desunió i al divisió dins d'Espanya quan necessitem més Unió Europea? Quin sentit té aixecar fronteres internes quan cal enderrocar fronteres externes. És anar contra la història", va sentenciar, tot afegint que "la superació de les tensions territorials" dins l'Estat espanyol arribarà amb "la invocació de la llei i la Constitució, i de la seva aplicació, sense dubte necessària". Tot i així, va matisar que "no només amb això", i va plantejar que la solució es derivi també "d'un projecte col·lectiu de regeneració nacional, de progrés i d'inspiració europeista".

A la tarda, el debat es va reprendre reprès amb el discurs de Pablo Casado, que va aprofitat l'oportunitat per acusar Sánchez, d'estar"amagant la greu realitat que té Espanya amb l'independentisme" i de tenir "aliances contra l'Estat" amb les formacions sobiranistes. També va retreure a Sánchez que, tot i haver parlat durant dues hores, no s'hagi referit a "l'elefant lila amb un gran llaç groc que hi ha al mig de l'hemicicle", en referència als possibles suports d'Unides Podem i l'independentisme a la seva investidura. "Hauria de recordar que la moció de censura li va gestionar aquell elefant", va dir Casado, en referència als suports que va obtenir el socialista el 2018.

{C}{C}

Casado acusa Sánchez «d'amagar la greu realitat que té Espanya amb l'independentisme»

Casado acusa Sánchez «d'amagar la greu realitat que té Espanya amb l'independentisme»

El líder popular va criticar a Sánchez que "no hagi fet cap esforç" perquè la seva investidura tiri endavant sense el suport de formacions "que creuen que Espanya és un embolic de nacions però no una de pròpia". "Són hostatges de la moció de censura", va insistir, i va preguntar si ha negociat amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, el suport dels republicans. Davant d'això, Casado va reivindicar la seva iniciativa per tornar a tipificar com a delicte la convocatòria il·legal de referèndum i la de prohibir els indults als condemnats per rebel·lió i sedició. Així mateix, va assegurar que a Catalunya hi ha una situació de "perillositat" i que a les escoles hi ha "espies lingüístics".

"Vostès, senyor Casado, viuen del conflicte territorial i busquen del conflicte el rèdit electoral"

En el torn de rèplica, Sánchez, ha retret al líder del PP, Pablo Casado, que utilitzi Catalunya i els catalans per "disfressar la seva enorme deslleialtat a Espanya votant en contra de l'única alternativa de Govern". El socialista ha estat contundent amb el popular i l'hi ha etzibat: «vostè tria, o estabilitat o eleccions».

Sánchez ha afirmat que les forces independentistes no tenen una majoria social per imposar les seves tesis a Catalunya per la qual cosa estan "obligades" a obrir un procés de diàleg: "Els catalans han de parlar amb els catalans i els independentistes han de reconèixer que hi ha una part no nacionalista a Catalunya que vol seguir a Espanya", ha subratllat. També s'ha referit a l'Estatut que, ha dit, "té un problema d'origen, i és que va ser retallat pel Constitucional però prèviament va ser validat pel poble català". Per tant, ha admès, que hi ha un "problema polític" que cal resoldre i ha insistit que el PP no vol fer res per a solucionar-ho. "Vostès, senyor Casado, viuen del conflicte territorial i busquen del conflicte el rèdit electoral", ha asseverat. "Que ho faci Cs o la ultradreta té un passi però que ho faci el PP que ha governat amb el PSOE quaranta anys de democràcia em sembla una hipocresia monumental", ha dit. I els ha recordat als populars que prova d'aquell conflicte és que només tenen una diputada a Catalunya.

Rivera arremet contra Sánchez i el seu grup, que "dona seients a Podem" i "cedeix davant els independentistes"

Amb la intervenció d'Albert Rivera, el debat ha pujat de to. El president de Ciutadans ha carregat durant la seva intervenció en el debat d'investidura contra Pedro Sánchez a qui ha acusat de tenir un "pla" que pensa executar amb una "banda" en la qual ha inclòs Podem, els independentistes catalans, com Torra i Puigdemont, i Otegi. Rivera ha acusat el cap de l'Executiu central en funcions de "criminalitzar" tothom qui no té carnet del PSOE i l'ha reptat a dir si dimitirà si es produeix una sentència condemnatòria pels ERO a Andalusia.

Per a Rivera, el discurs d'investidura de Pedro Sánchez és "pur teatre" per "despistar" els espanyols mentre es reparteix "cadires amb Podem" i cedeix davant els independentistes "a l'habitació del costat", "l'habitació del pànic". Existeix, segons el líder de Ciutadans, un "pla Sánchez" que es vol perpetuar en el poder per manipular la televisió pública.

Sánchez demana a Rivera l'abstenció «pel bé d'Espanya»

Sánchez demana a Rivera l'abstenció «pel bé d'Espanya»

Continuant amb la seva argumentació, ha explicat que el pla de Pedro Sánchez és "sectari" i "dolent" per als espanyols però "bo" per als qui volen un indult després de la sentència del procés. Rivera ha assenyalat que l'objectiu del president és titllar de "feixistes" tots els qui no són socialistes.

Així, ha dit que Pedro Sánchez "s'ha tirat en planxa a pactar amb Bildu a Navarra, amb els nacionalistes a les Balears i amb els independentistes a la Diputació de Barcelona. "Es riu de les famílies a les quals pujaran impostos, del jutge Llarena a qui fan pintades a casa seva. A mi no em fa gràcia, encara que a vostè sí que li'n faci", ha etzibat.

El líder del PSOE retreu a Rivera els "pactes" amb la ultradreta

Sánchez ha agafat el testimoni de Rivera embalat i l'ha acusat de portar etiquetes "reversibles, com les jaquetes" i li ha retret els acords d'investidura assolits de la mà del PP amb Vox. "Per vostès tots són feixistes menys la ultradreta", i "teatre és pactar amb la ultradreta i que sembli un accident", ha dit Sánchez, que ha ironitzat sobre el fet que Rivera s'erigeixi com a líder de l'oposició quan és la tercera força política i no va plantar cara a l'independentisme després de guanyar les eleccions a Catalunya. En tot cas -i tal com ha fet abans amb el PP- Sánchez ha demanat a Rivera que s'abstingui a la seva investidura "pel bé d'Espanya" i impedeixi, d'aquesta manera, que el president espanyol sigui elegit gràcies a l'abstenció dels independentistes. Li ha recordat que el 70% dels votants de Cs volen que s'abstingui i 'ha advertit que "declarar-se en rebel·lia dels seus votants és un mal negoci".

Sánchez ha obert la seva intervenció retraient a Rivera que s'expressi de manera constant amb "menyspreu" posant "etiquetes" a un partit que els triplica en vots. "Vostè ve a donar lliçons de democràcia, però en democràcia es respecta l'adversari i qui no respecta l'adversari té problemes amb la democràcia", ha dit.

El president espanyol en funcions ha dedicat bona part del seu discurs a atacar Rivera i Ciutadans, un partit -ha dit- que "sembla la 'Gran evasió". Ha ironitzat sobre el fet que Rivera es defineixi com a "liberal'" i "centrista" però a l'hora de la veritat hagi "apuntalat la corrupció del PP" i s'ha "lligat a la ultradreta".

"Vostè ha deixat enrere la lluita contra el nacionalisme i s'ha convertit en una mena d'adolescent capritxós per abraçar el nacionalisme espanyol", ha dit Sánchez, però "cada vegada està més sol en la seva torre de marfil".

En aquest marc, ha demanat a Rivera que "no menteixi els espanyols i deixi de faltar a la veritat". "Li demano que pel bé d'Espanya s'abstingui perquè hi hagi govern", ha afirmat abans de recordar que segons el CIS el 70% dels votants de Cs volen que la seva formació s'abstingui. En tot cas, l'han advertit que "declarar-se en rebel·lia amb els votants és un mal negoci per a vostè i per a Espanya".

Iglesias, a Sánchez: "No acceptarem ser un mer decorat al seu govern"

Després dels dos principals rivals dels socialistes Congrés, ha estat el torn de Podem, formació amb qui Sánchez planteja formar un govern de coalició. El secretari general de Podem i líder d'Unides Podem al Congrés, Pablo Iglesias, però, ha criticat les "excuses" que el PSOE ha posat per no afrontar amb ells la negociació del proper govern espanyol i ha avisat el candidat socialista a president, Pedro Sánchez, que no els proposin "ser un mer decorat" a l'executiu perquè no ho acceptaran. Iglesias s'ha referit a la iniciativa de Sánchez de modificar la Constitució per evitar repeticions electorals en cas que no s'aconsegueixi desencallar una investidura: ha dit que "va en contra de l'esperit" de la carta magna i que revela que "no volia formar govern amb Podem i que ho fa perquè no té més remei". "Dissimuli una mica", li ha demanat.

"Respectin els nostres 3,7 milions de votants", ha reclamat també Iglesias, que ha recordat al secretari general del PSOE que "està necessitat" dels vots d'esquerres com els d'Unides Podem. Per això li ha retret que esgrimís les diferències programàtiques, primer, i la negativa a incorporar-lo a ell al govern espanyo, després, per justificar un no-acord entre ambdues forces. No obstant això, després del pas d'Iglesias renunciant a una cartera ministerial, el dirigent lila ha assegurat que els socialistes "s'han quedat sense cap excusa".Ha insistit que les eleccions no només les va guanyar el PSOE, a qui ha reconegut que els van doblar en resultats, sinó el bloc d'esquerres, per la qual cosa ha interpretat que els ciutadans volen una entesa amb Unides Podem. "Quan els espanyols volen un govern de partit únic li donen la majoria absoluta però, si els ciutadans voten diferents forces, el que estan dient és que volen que ens posem d'acord", ha esgrimit.Alberto GarzónEl líder d'Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, que ha compartit temps d'intervenció amb Iglesias, ha afirmat que "la decisió de vetar el secretari general de Podem ha estat un error" però que Iglesias "ha estat a l'altura". El dirigent ha reivindicat un acord que permeti "un govern progressista" que barri el pas a la dreta.

Iglesias, a Sánchez: «No acceptarem ser un mer decorat al seu govern»

Iglesias, a Sánchez: «No acceptarem ser un mer decorat al seu govern»

Compartint minuts de debat amb Iglesias, el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens, també ha intervingut en el ple d'investidura de Pedro Sánchez per retreure al candidat socialista "l'absència freudiana de Catalunya" al seu discurs d'aquest dilluns al matí. En aquest sentit, Asens ha recuperat l'ombra d'una proposta de referèndum per als catalans en demanar un executiu de coalició entre el PSOE i Podem perquè "Catalunya es mereix un govern d'Espanya que pregunti i l'escolti, no una paret, no un govern que amenaci, un govern que castigui menys i convenci més". "Tenim una oportunitat, no la perdem", ha sentenciat.

De la mateixa manera, en la seva intervenció -inclosa dins el torn del grup d'Unides Podem-, Asens ha reptat Sánchez a "convèncer" els independentistes que "hi ha una altra Espanya possible, una Espanya nova, que deixi enrere la vella Espanya corcada". "Podrà tornar la política al Congrés i sortir de les presons i els jutjats? Hi ha alternativa, però passa pel diàleg", ha sentenciat.

Sánchez nega que la seva proposta relegui Podem

Sánchez, en resposta a Iglesias, ha negat que la seva oferta de govern de coalició al líder de Podem sigui perquè la formació morada esdevingui un simple "decorat" del seu executiu, tal com li ha retret Iglesias. Segons Sánchez, la seva és una oferta "generosa" i cal que les dues formacions siguin conscients que "hi ha molta gent il·lusionada". Ha insistit que està "obert a un govern de coalició" amb Podem per impulsar polítiques progressistes, però ha demanat també al partit de Pablo Iglesias que sigui "responsable" i en el cas que les dues formacions no assoleixin un acord abans de la votació del pròxim dijous "mediti el seu vot" i s'abstingui. En aquest cas de desacord, ha dit, "es pot fer un acord d'investidura amb continguts que poden explicar davant els seus votants" o "altres escenaris d'acord de legislatura sense necessitat d'incorporació de Podem".

El president del govern espanyol ha insistit en la necessitat que les dues formacions s'acabin entenent i puguin conformar el govern de coalició pel què té -ha dit- la "mà estesa". "Hem de ser conscients que hi ha molta gent il·lusionada, entendre'ns i arribar a un acord", ha dit, i malgrat que "ens ho posaran difícil jo estic disposat a córrer aquest risc".

Durant la seva rèplica a Iglesias, Sánchez ha insistit que vol arribar a un acord amb Podem i ha lamentat que Iglesias consideri que la seva proposta és la "d'un govern decoratiu": "No em sembla seriós, senyor Iglesias". "És la proposta que els he fet i vostès consideren que tot han estat excuses i que l'únic que fem és demanar el vot a les forces de dretes però no és cert", ha dit.

En tot cas Sánchez ha demanat a Iglesias "generositat" a l'hora d'abordar la situació. "La proposta que els faig és de govern de coalició, però entre un govern de coalició i que vostès votin amb la ultradreta contra la investidura per segona vegada hi ha moltes alternatives", ha dit. Per això ha demanat a Podem que en cas de desacord final "meditin el seu vot perquè el que podem fer a partir del pròxim mes d'agost amb Podem dins o fora pot valdre la pena".

I replica a Asens que "no hi ha presos polítics a Espanya"

El líder del PSOE també ha aprofitat la seva rèplica al portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, per recordar el "desacord profund" amb Podem en qüestions com Catalunya i assegurar que "no hi ha presos polítics a Espanya". En aquest marc, ha expressat els temors que li genera la diferència de visió de les dues formacions sobre Catalunya. "No nego que volen resoldre el problema a Catalunya però tenim diferents formes d'abordar aquest debat" perquè "vostès consideren que Catalunya té una sola veu i jo considero que n'hi ha moltes i que hi ha molta gent que no vol seguir la deriva independentista". "El govern d'Espanya ha de respondre a l'interès general".

{C}{C}

Sánchez replica a Asens que «no hi ha presos polítics a Espanya»

Sánchez replica a Asens que «no hi ha presos polítics a Espanya»

Segons Sánchez, "aquesta no és una crisi entre Catalunya i l'Estat, el d'un poble oprimit i un Estat que no és un estat de Dret. No hi ha presos polítics, sinó polítics que suposadament han comès il·legalitats que estan essent jutjades al Tribunal Suprem". En tot cas ha insistit que les dues formacions comparteixen el criteri que s'ha polititzat la justícia i cal "una solució política".

En aquest marc, el líder del PSOE ha retret a Asens que no digui a Torra que ha de parlar amb la part no independentista de Catalunya. "No oblidi que també hi ha molts catalans no nacionalistes que els agradaria veure a Ada Colau parlant de manera ferma de l'Estat democràtic", ha sentenciat.

Vox rebutja investir Sánchez perquè té "el condemnat Otegi, el colpista Junqueras i el tirà Maduro" com a aliats

Per últim, el portaveu parlamentari de Vox, Santiago Abascal, ha rebutjat investir a Pedro Sánchez com a president del govern espanyol perquè, segons ha dit, "té el condemnat Arnaldo Otegi, el colpista Oriol Junqueras i el tirà Nicolás Maduro" com a aliats. Durant la seva intervenció al ple del Congrés dels Diputats, Abascal s'ha referit en reiterades ocasions al "front popular" i "conglomerat de socialistes, comunistes, chavistes, separatistes i terroristes" i ha assegurat que amb un govern de Sánchez "els enemics d'Espanya tindran impunitat". A més, també ha reivindicat la il·legalització dels partits independentistes perquè "van utilitzar les institucions amb impunitat per fer un cop d'estat" i, citant al lema sobiranista, ha retret que "ho tornaran a fer". En aquest sentit, Abascal ha demanat "desterrar de les institucions" a tots aquells que "pretenen dinamitar-les" des de dins.

Abascal, que ha carregat durament contra Sánchez, li ha retret que "no tingui credibilitat" i es "disfressi" de polític amb sentit d'Estat però després vulgui rebre el suport de les formacions independentistes catalanes i basques, així com el de Podem. Així, Abascal ha avisat que el seu partit "s'oposarà amb força" a la "calamitat" que assegura que prepara. "Hem vingut per quedar-nos", ha avisat, per afegir després que representaran "l'Espanya vivia carregada de futur".

El líder de Vox també s'ha adreçat a les formacions independentistes i els ha advertit que "no aconseguiran mai els seus objectius polítics i criminals". "Espanya no ha arribat fins aquí perquè la derrotin una banda de sedicioses meitat corruptes meitat fanàtics", ha sentenciat, per afegir després que "abandonin tota esperança".

Text