Els grups de JxCat, PSC i Comuns han retret a Cs que durant el debat sobre propostes per a la Catalunya real hagin utilitzat un to "desafiant i barroer" que "provoca efectes nocius en la qualitat democràtica". Marta Madrenas, Alícia Romero i Susanna Segovia han criticat Sonia Sierra per les formes del seu discurs i li han demanat que no utilitzi certes expressions.

La diputada de Cs Sonia Sierra ha carregat contra les propostes de resolució de JxCat, ERC i la CUP-CC que pretenen que el Parlament es ratifiqui en la defensa del dret a l'autodeterminació. Durant el debat, Sierra, en un to vehement, ha assegurat que Cs es creu aquest objectiu dels independentistes perquè la seva única "obsessió" és "trencar Espanya".

Això sí, la diputada constitucionalista ha advertit que els constitucionalistes tornaran a "frenar" qualsevol intent de declarar la independència. D'altra banda, Sierra ha tornat a demanar la dimissió del conseller Josep Bargalló per "espiar" l'alumnat als patis de les escoles.

La més crítica amb Sierra ha estat Madrenas, que ha dit que Cs "ha tornat a perdre l'oportunitat" i ha "eludit la seva responsabilitat" com a principal força de l'oposició. Considera que es dirigeix "cap a la irrellevància política" per la seva "manca de rigor extrema" i "defugint volgudament la desitjable cortesia parlamentària i un mínim d'educació". Això fa "difícil debatre amb coherència i honestedat" i "provoca fractura, que és la seva zona de confort". Per tot això, considera que Cs "ha dimitit de fer política, i aquest debat és una disfressa per fer el de sempre: provocar, males formes i crispar". A Lorena Roldán li ha dit que era "una versió 2.0 d'Inés Arrimadas", però "Sonia Sierra l'ha superat amb un discurs clarament immoral". En canvi, ha dit que "el Govern governa, i el país progressa, tot i que més lent" del que volen.

Per la seva banda, la socialista Alícia Romero ha constatat que una meitat de Catalunya vol ser independent i que l'altra no ho vol, i que no reconèixer aquesta realitat és tenir "poca honestedat" per part dels polítics. La diputada del PSC-Units ha instat els parlamentaris a decidir si volen continuar sent part del problema o passar a ser la solució.

La portaveu de CatECP, Susanna Segovia, ha insistit en el Pacte de Claredat que els comuns proposen a les seves propostes de resolució, com a eina per solucionar el conflicte entre Catalunya i l'Estat. La diputada també ha carregat contra el Govern, de qui ha dit que defensa els drets contra la "repressió" però, alhora, no fa "prou" per lluitar contra la desigualtat social.

A més, Segovia ha sentenciat que hi ha, de fet, dos o fins i tot tres governs: "Tenen crisi cada setmana". Finalment, ha estès la mà a l'executiu de cara als futurs pressupostos del 2020, i ha dit que pot comptar amb els comuns en cas que els comptes reverteixin les retallades.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha fet un resum de les seves propostes de resolució, tot i que també ha criticat el "teatre habitual" de Cs. Vilalta ha dit que el Govern no nega les desigualtats socials, però ha dit que la societat catalana és diversa i plural i "vol caminar com un sol poble, sense fractures ni deixar ningú enrere, malgrat el que vol Cs". Així, ha dit que la principal preocupació dels catalans és la relació amb Espanya, segons el CEO, i ha retret a l'estat que no tingui "cap projecte per Catalunya" i, a més, tingui "dèficits i incompliments durant anys i anys". També ha retret als Comuns que proposin la reprovació del conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el-Homrani. També ha defensat l'anomenada 'Llei Aragonès', que ha rebatejat com la "llei anti-Florentino", en referència a Florentino Pérez, amo d'ACS. Per últim, ha advertit que el Parlament tornarà a opinar contra el rei Felip VI digui el que digui el Tribunal Constitucional.

La diputada de la CUP-CC Maria Sirvent ha asseverat que la Catalunya real no cap en les "cotilles" d'una monarquia "corrupta" que s'utilitza per "no canviar res". La dirigent anticapitalista ha defensat les propostes de resolució del seu subgrup, i ha constatat que és "necessari" que Catalunya s'autodetermini: "Ens hi tornem a posar?", ha dit dirigint-se a la bancada de JxCat i ERC.

Finalment, el diputat del PP Santi Rodríguez ha recordat que aquest no era un debat de política general i que han volgut fer propostes "de bona fe". Així, ha enumerat algunes de les seves deu propostes en llistes d'espera, barracons escolars, millores laborals als cuidadors d'avis, la reducció de l'IRPF a classes mitjanes, la supressió de peatges i un decàleg "per la convivència". Rodríguez ha conclòs que "qui desafina cada dia és el Govern i el seu president, ignorant la meitat dels catalans".