El Govern de la Generalitat ret homenatge avui a Conxita Grangé, l'última supervivent catalana dels camps d'extermini nazis. Grangé viu actualment a Tolosa (França) i complirà 94 anys el pròxim 6 d'agost.

L'homenatge se celebra a la localitat de Torre de Cabdella (Pallars Jussà), on a l'espai Casa Grangé s'inaugura un plafó dels Espais de Memòria Democràtica dedicat a la supervivent, segons ha informat la Generalitat.

El reconeixement continuarà al Museu Hidroelèctric de Capdella, on tindrà lloc l'acte central, en què, juntament amb la consellera de justícia, Ester Capella, participaran membres de la família i de l'associació Amical de Ravensbrück.

Conxita Grangé Beleta va néixer a Espui el 6 d'agost del 1925 en una família de vuit germans. Quan tenia 2 anys la van portar a casa dels seus oncles a Tolosa, on va viure fins a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), i la família es va traslladar a Catalunya per lluitar al costat de la República.

Acabada la guerra, Conxita Grangé va tornar a França per lluitar amb la resistència contra els nazis, fent d'enllaç amb els guerrillers i els maquis. Va ser aquí quan el 24 de maig del 1944 van detenir la jove al departament francès de l'Arieja. Lliurada a la Gestapo, va ser empresonada i torturada a Tolosa, des d'on la van deportar a Alemanya. El 9 de setembre va ser internada al camp de concentració de dones de Ravensbrück. Amb l'alliberament del camp, Grangé es va establir finalment a Tolosa i es va casar amb José Ramos Bosch, un antic guerriller català.