El Parlament va ratificar-se ahir en la defensa de l'exercici del dret a l'autodeterminació com a instrument d'accés a la sobirania de Catalunya, després que el ple aprovés una proposta de resolució (PR) conjunta de JxCat, ERC i la CUP-CC.

Durant el ple sobre la Catalunya real proposat per Cs, ahir a la tarda, el Parlament també va reprovar de nou el rei espanyol, Felip VI, amb els vots a favor de JxCat, ERC i CUP.

D'altra banda, el ple també va demanar al Govern que presenti els pressupostos del 2020 abans que acabi l'octubre, d'acord amb una PR de PSC-Units, que va rebre els vots a favor de tota la cambra menys la CUP, que va abstenir-s'hi.

El punt sobre l'autodeterminació va rebre els vots a favor del bloc sobiranista -CatECP s'hi va sumar-, i els 20 vots en contra de PSC-Units i PPC.

Absència de Cs

Els 34 diputats de Cs van absentar-se i no van votar. Pel que fa al punt sobre la reprovació del monarca, CatECP, PSC i PPC van oposar-se a aquesta PR de la CUP, en la qual 35 diputats de Cs no van votar, i Jorge Soler va votar-hi en contra.

En aquest mateix punt, el Parlament també es referma en la seva disposició a exercir de forma concreta l'autodeterminació «amb o sense l'acord amb l'Estat».

El ple també va aprovar una PR de CatECP que constata la «manca de cohesió del Govern», amb els vots a favor de Cs, comuns, PSC-Units, PPC i CUP-CC, i l'oposició de JxCat i ERC.

En una altra PR de CatECP que va rebre llum verda, el Parlament va instar l'executiu a impulsar el diàleg per cercar una solució al conflicte polític, en cas de sentència condemnatòria.Els fets del 17-A

El Parlament també va aprovar una PR de JxCat amb els vots dels grups sobiranistes, en la qual insta l'executiu de Quim Torra a portar a terme totes les actuacions necessàries davant el Govern espanyol i instàncies internacionals per aclarir els fets del 17-A i la relació de l'imam de Ripoll amb el CNI, i perquè se'n depurin responsabilitats. Cs, PSC-Units i PPC hi van votar en contra.

D'altra banda, els grups de JxCat, PSC i Comuns van retreure a Cs que durant el debat sobre propostes per a la Catalunya real utilitzés un to «desafiant i barroer» que «provoca efectes nocius en la qualitat democràtica». Marta Madrenas, Alícia Romero i Susanna Segovia van criticar Sonia Sierra per les formes del seu discurs i li van demanar que no utilitzi certes expressions.