El president del PP, Pablo Casado, va acusar ahir el secretari general del PSOE i candidat a president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'estar «amagant la greu realitat que té Espanya amb l'independentisme» i de tenir «aliances contra l'Estat» amb les formacions sobiranistes.

Ho va dir durant el debat d'investidura al Congrés, on va retreure a Sánchez que, tot i haver parlat durant dues hores, no s'hagi referit a «l'elefant lila amb un gran llaç groc que hi ha al mig de l'hemicicle», en referència als possibles suports d'Unides Podem i l'independentisme a la seva investidura. «Hauria de recordar que la moció de censura li va gestionar aquell elefant», va dir Casado, en referència als suports que va obtenir el socialista el 2018.

El líder popular va retreure a Sánchez que «no hagi fet cap esforç» perquè la seva investidura tiri endavant sense el suport de formacions «que creuen que Espanya és un embolic de nacions però no una de pròpia». «Són hostatges de la moció de censura», va insistir, i va preguntar si ha negociat amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, el suport dels republicans.

Davant d'això, Casado va reivindicar la seva iniciativa per tornar a tipificar com a delicte la convocatòria il·legal de referèndum i la de prohibir els indults als condemnats per rebel·lió i sedició. Així mateix, va assegurar que a Catalunya hi ha una situació de «perillositat» i que a les escoles hi ha «espies lingüístics».

També va acusar el PSOE de perdre «la moderació» i de situar als populars com a rivals, i va convidar els socialistes a col·laborar per «eixamplar l'espai de moderació» perquè hi càpiguen ambdós partits. Aquesta situació, va afirmar, s'arrossega des que el 2003 el PSC, ERC i ICV-EUiA van pactar el Govern de la Generalitat creant un «cordó sanitari» als populars.

Casado va qualificar «d'insult» la intervenció de Sánchez.