La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha desestimat els recursos d'apel·lació presentats per la Fiscalia de Balears i la defensa del jutge Miguel Florit, i ha confirmat la interlocutòria per la qual la magistrada Felisa Vidal va acordar seguir pel procediment abreujat les diligències contra el jutge, pas previ a l'obertura de judici oral.

Tant la Fiscalia com Florit van impugnar la resolució davant la magistrada i posteriorment davant la Sala, que ara l'ha confirmat, considerant que «no queda absolutament descartada la comissió del delicte». Així, la decisió de Vidal ja és ferma.

Els periodistes afectats, de Diario de Mallorca i Europa Press, acusen el jutge de prevaricació i de vulnerar el dret al secret professional per rastrejar les seves trucades i ordenar la confiscació dels seus telèfons mòbils per investigar l'origen de les notícies publicades sobre el cas Cursach.

Després d'examinar els recursos del jutge investigat i del fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, la Sala considera que és «precipitat, per no dir impossible jurídicament, descartar l'eventual caràcter delictiu dels fets» en aquesta fase sumarial, de manera que conclou que no procedeix l'arxiu de les actuacions.

A més, recalca que no es posava en dubte la legitimitat de la investigació iniciada per Florit respecte a possibles filtracions del cas Cursach, sinó que es qüestionen les mesures concretes que va acordar respecte als querellants, que «eren periodistes protegits, pel que fa a el seu secret professional, per l'article 20.1.d) de la Constitució».

Un altre dels arguments de l'apel·lació va ser que la interlocutòria per la qual es va acordar demanar llistats de trucades dels periodistes responia a un «estàndard de motivació que des de fa anys s'aplica en els jutjats d'instrucció de les Balears».

La Sala el rebutja apuntant que «com és notori» a Espanya «no són freqüents els casos en què s'acorda demanar informació» sobre comunicacions de periodistes.

Així, la Sala del TSJIB apunta que el jutge va haver de fer una ponderació entre l'interès públic de persecució del delicte i el dret al secret professional, que no està «present» en aquest primer acte «ni a la resta de les resolucions» objecte de investigació.

El TSJIB també argumenta que la mera existència del delicte no és «raó clara» per a l'adopció de qualsevol mesura, «ja que en aquest cas no tindria cap sentit l'existència de les garanties i drets fonamentals de naturalesa processal».

Protestes dels periodistes

Els periodistes van sortir al carrer el desembre de l'any passat per criticar l'actuació del jutge de Mallorca que va ordenar requisar mòbils, ordinadors i documentació a redactors d'Europa Press i el Diario de Mallorca que investigaven un cas de corrupció, el cas Cursach. Prop de 200 periodistes van concentrar-se a les portes del Tribunal Suprem a Madrid per defensar el secret professional i alertar del «risc per a la democràcia» que suposa una actuació inaudita per part d'un jutjat. A Barcelona, una trentena de professionals també van concentrar-se a les portes del TSJC. Des de Madrid, els presidents d'Europa Press i el grup del Diari de Mallorca van explicar que van presentar una querella criminal contra el jutge i van advertir que arribarien «fins al final».