Un cop el ple del Congrés dels Diputats ha rebutjat la investidura del socialista Pedro Sánchez, el PSOE ja ha començat a moure's per recuperar el suport de Podem, deteriorat durant les dues jornades de debat viscudes entre aquest dilluns i dimarts a l'hemicicle. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha trucat ja el secretari d'Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, per reactivar les converses a la recerca d'un acord in extremis abans de dijous a les 13.30 h, quan començarà la sessió definitiva del ple d'investidura. Ho ha explicat la mateixa vicepresidenta a la sortida de la reunió que ha mantingut fins gairebé les sis de la tarda al Congrés amb el candidat Pedro Sánchez, el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. La portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, ha estat present a la reunió una estona abans d'abandonar-la.

Relacionades

La votació del migdia ha evidenciat que només els 123 escons del PSOE i l'únic diputat del Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) estan a favor, per ara, de que Sánchez revalidi el seu càrrec i torni a ser investit. El d'avui era el primer assalt d'un debat que va començar dilluns al matí, i que tindrà dijous una segona oportunitat en la que es posen ara totes les mirades. Finalment, i després de la tensió en els discursos de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, els 42 diputats d'Unides Podem s'han abstingut en la investidura com un "gest" per facilitar l'acord, sumant així el seu vot al de Bildu, el PNB i Compromís, que han quedat a l'espera que en el temps que queda fins al dijous els socialistes facin passos per poder negociar el seu vot favorable per a Sánchez. Els vots clarament de rebuig han arribat de la mà del 'no' d'ERC, ERCJxCat. La portaveu d'Unides Podem, Irene Montero, també ha votat 'no' de forma telemàtica, un vot que s'emet abans, a primera hora del matí, i per això és diferent al del seu grup. I és que dilluns a darrera hora, Podem pretenia votar en contra i finalment ha volgut fer el "gest" de l'abstenció.

Amb tot, i tenint en compte que els quatre diputats independentistes presos -Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez- no han pogut votar i no es comptabilitzen, la investidura de Pedro Sánchez ha rebut 170 vots en contra, 124 a favor i 52 abstencions. El resultat fa decaure la proposta del socialista i trasllada el debat al proper dijous, on es reproduirà de nou el debat en un format més curt i petit, i es farà una nova votació. Els partits nacionalistes i independentistes esperen dels socialistes elements de negociació que els permetin canviar el seu vot. L'expectativa es trasllada ara a dijous vinent, donat, a més, que Podem i PSOE s'han emplaçat a seguir negociant.L'oferta del PSOE inclou una vicepresidència per a Montero

De moment, l'oferta que el PSOE ha posat sobre la taula de Podem, i que aquesta formació ha rebutjat, inclou una vicepresidència per a la número dos de Podem, Irene Montero, i ministeris de nova creació que s'encarregarien d'Infància, d'una banda, i Esport, Habitatge i Turisme, entre altres. Fonts de Podem han apuntat que consideren que es tracta d'una proposta insuficient perquè la vicepresidència està buida de contingut polític i els ministeris que el PSOE proposa per a Podem no permeten que la formació morada desplegar autèntiques polítiques socials. Podem, que ja ha dit que no vol ministeris d'Estat com Defensa, Interior, Justícia o Exteriors, aspira a carteres de pes en l'àrea social com Ocupació, Fiscalitat o Energia. Segons fonts de Podem, les carteres que proposa el PSOE són antigues direccions generals "sense competències".

Sánchez avisa l'independentisme que actuarà si manté la via unilateral

Amb to dialogant, però contundent, els líders d'ERC i PSOE, Gabriel Rufián i Pedro Sánchez, han tingut el primer intercanvi de paraules de la segona jornada del ple d'investidura amb el procés d'independència com a punt de discòrdia. Mentre el republicà ha estès la mà i ha ofert una possible abstenció -que no ha garantit i que finalment ha estat un "no"- a canvi d'una taula de diàleg, el president del Govern en funcions, ha contestat advertit que si l'independentisme segueix sense renunciar a la via unilateral i manté la seva amenaça de tornar a vulnerar la llei el Govern d'Espanya defensarà l'ordre constitucional i la integritat territorial del país.

Rufián ha recordat a Sánchez que els republicans són "imprescindibles per a la governabilitat" de l'Estat espanyol i que cal parlar amb el seu partit "per molt que no vulguin veure-ho". Rufián ha reclamat diàleg a l'aspirant socialista, "que faci política" i que se celebri un referèndum com vol "entre el 78% i el 84% de la població de Catalunya".

En la seva rèplica a Rufián, el líder del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha demanat a ERC i JxCAT que renunciïn a la "unilateralitat" i al 'ho tornarem a fer' pronunciat pel president de la Generalitat, JxCATQuim Torra a través del diàleg amb la resta de formacions catalanes. En la seva rèplica a la intervenció del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, Sánchez ha assegurat que el PSOE i el seu executiu vol un "diàleg dins de la Constitució i l'Estatut", però ha advertit també que si l'independentisme retorna a la senda del procés unilateral "he de dir que el govern d'Espanya defensarà l'ordre constitucional, la sobirania nacional i la integritat d'Espanya".

Sánchez considera "que el problema a Catalunya és un problema de convivència, no d'Catalunyaindependènciai cal que hi hagi "un diàleg" entre les pròpies forces catalanes. "M'agradaria que el seu grup parlés al Parlament amb els representants del PSC, amb el PP, amb Cs, i que sobretot retiressin l'exigència que no abandonen i que és un problema molt seriós a l'hora d'un procés de diàleg: la bilateralitat i la frase desafortunada que ho tornarien a fer".

"A nosaltres ens podran trobar si dins de la Constitució i de l'Estatut es poden trobar vies de solució, però la premissa és acabar amb la via unilateral, amb les manifestacions que ho tornarien a fer i seure a la taula i ser conscients que el problema és de convivència i no d'independència", ha sentenciat Sánchez.

Segons el president espanyol, si l'independentisme renuncia a aquesta unilateralitat "podrem trobar sense dubte un camí alternatiu a la confrontació". Ha tornat a lamentar que en els últims anys s'hagi prioritzar la "judicialització de la política", però ha negat que els líders independentistes siguin "presos polítics" i ha apuntat que si estan essent jutjats és perquè "suposadament van cometre il·legalitats".

Sánchez s'ha mostrat convençut que la sortida passarà per les urnes, però no en la forma d'un referèndum d'independència sinó d'un nou Estatut. "Voluntat de diàleg, tota, però dins de la Constitució, de l'Estatut, i treballant per la convivència i la concòrdia", ha assenyalat. En aquest sentit ha apuntat que els socialiste no tenen "cap problema" en la creació d'una mesa de diàleg al Parlament de Catalunya on l'independentisme, ha dit, haurà de "reconèixer els interlocutors" del PSC, PP i Cs i buscar "el consens amb altres forces polítiques".

"A partir d'aquí ens podrem entendre, però necessitem aquesta interlocució i diàleg en els dos àmbits: a Catalunya i a la resta de l'Estat" i "podrem començar a construir aquesta solució que necessiten els catalans".

Borràs apunta a les "155 raons" que té JxCat per votar no"

Mentre ERC es plantejava l'abstenció, JxCat ja havia anunciat a través de piulades de Jordi Sánchez, Josep Rull i Jordi Turull que la seva postura serà un "no" a Sánchez. La portaveu al Congrés de la formació, Laura Borràs, ha estat qui ho ha verbalitzat a l'hemicicle i ha assegurat que el seu partit tenia "155 raons per votar no".

En la seva intervenció davant la cambra, Borràs ha plantejat que Sánchez "vol governar, però no vol escoltar" i per això s'ha dedicat a "intentar humiliar" els seus possibles socis i els ha "ignorat" en el procés de recerca de suports i en el seu discurs d'investidura.

Però els resultats electorals aconseguits pel PSOE no donen per governar, ni "li concedeixen el dret a la prepotència i a defugir els pactes", ha subratllat Borràs, que ha dit que l'estil polític de Sánchez consisteix que "en comptes de seduir, culpabilitzen; en comptes de pactar, prefereixen arraconar i en comptes de convèncer prefereixen coaccionar".

La dirigent de JxCat ha recordat els quatre escons buits -corresponents als polítics que estan presos a l'espera de sentència-, ha denunciat la "repressió, el control de les finances catalanes, l'espionatge a l'exterior" a organismes i dirigents catalans. Per tot això, JxCat no donarà suport a Sánchez llevat que el candidat demostri tenir "el sentit d'Estat de parlar amb els presos polítics" per resoldre la situació a Catalunya.