El PSN-PSOE va tancar amb Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezker-ra un acord de govern a Navarra per a la investidura de la socialista Maria Chivite, encara que la seva candidatura necessitarà l'abstenció d'EH Bildu. Després que el 5 de juliol aquestes quatre forces arribessin a un pacte programàtic, tant Geroa Bai com Podem van sol·licitar entrar amb consellers al Govern de Navarra i en una reunió de tres hores al Parlament Foral van tancar ahir també aquest acord.

Després de signar el pacte i anunciar el seu suport a la investidura de Chivite, els representants d'Izquierda-Ezkerra van abandonar la reunió perquè PSN, Geroa Bai i Podem continuessin negociant la formació del Govern de Navarra, ja que ells no havien sol·licitat entrar-hi.

L'acord preveu un Govern de tretze conselleries, de les quals vuit serien per al PSN: Drets Socials; Presidència, Funció Pública i Interior; Salut; Economia i Hisenda; Educació; Cultura i Esport; Cohesió Territorial; i Universitats, Innovació i Transformació Digital. Geroa Bai es quedaria amb quatre departaments: Desenvolupament Econòmic i Empresarial; Desenvolupament Estratègic i Territorial; Relacions Ciutadanes; i Desenvolupament Rural i Medi Ambient.

Per la seva banda, Podem tindria les conselleries de Polítiques Migratòries i Justícia.

Per altra banda, Fernando López Miras va ser elegit president de la Comunitat Autònoma de Múrcia amb el vot a favor dels 16 diputats del Grup Parlamentari Popular, els sis de Ciutadans i els quatre de Vox -sumant 26, tres per sobre de la majoria absoluta que necessitava en aquesta ronda-, mentre que els 16 del PSOE i els dos de Podem hi van votar en contra -18 en total.

PP i Ciutadans tenen un pacte per formar un govern de coalició en el qual la formació taronja es farà càrrec de quatre conselleries, mentre que els populars en tindran cinc.

En un altre ordre de coses, la candidata del PP a la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i la líder madrilenya de Vox, Rocío Monasterio, van mantenir una reunió per acordar la investidura de la primera a la qual no va assistir el portaveu de Ciutadans a l'Assemblea, Ignacio Aguado, malgrat haver estat convocat.

Aguado va deixar clara la seva intenció de no negociar amb elles fins que el partit d'ultradreta ofereixi un «document definitiu» i «compatible» amb el pacte de Govern subscrit entre el PP i la formació taronja.