28 de juliol de 2019
28.07.2019
Regió7

Les fortes pluges i la vaga del personal de terra d'Iberia alteren la jornada al Prat

Durant tot el dia es van cancel·lar 94 vols, 62 per la vaga i 32 per la pluja, i se'n van desviar 5, a més de retards generalitzats

27.07.2019 | 23:31
Diverses persones esperant davant dels taulells de l'aerolínia Vueling a l'aeroport del Prat

Les fortes pluges que van afectar ahir al migdia la capital catalana i la seva àrea metropolitana, van obligar a cessar les operacions de l'aeroport del Prat durant poc més de mitja hora i van provocar la cancel·lació, fins a les 18.00 hores, de 32 vols. Això, a més, coincidint amb la primera jornada de vaga del personal de terra d'Iberia al Prat, que va obligar a cancel·lar un total de 62 vols a Barcelona, la majoria de Vueling, l'aerolínia amb més operacions en aquest aeroport.

Segons Aena, la millora de les condicions meteorològiques va permetre que cap a les 13.30 els avions tornessin a aterrar a Barcelona, mentre que a les 13.48 hores es van reprendre les operacions d'enlairament, encara que de forma escalonada.

Durant la mitja hora que les pistes del Prat van estar totalment impracticables, nombrosos avions van haver de fer tombs a l'espai aeri esperant poder aterrar i cinc van haver de ser desviats a d'altres aeroports, entre ells un Easyjet procedent de Basilea (Suïssa) que es va redirigir a Girona, i un Ryanair que venia d'Hamburg (Alemanya) va ser redirigit a Reus (Baix Camp).

Les pluges van provocar retards generalitzats, tant en les sortides com en les arribades, que en alguns casos van superar les cinc hores.


Vaga del personal d'Iberia

La vaga, amb un seguiment del 80%, segons la UGT Iberia Barcelona, i del 17,5%, segons Iberia, preveu que avui afectarà 73 vols. El portaveu de la UGT, Omar Minguillón, va valorar positivament el seguiment de la vaga del personal de terra d'Iberia, al mateix temps que va criticar que els serveis mínims són «abusius» i que 7 de cada 10 treballadors ha de complir-los. Els representants dels treballadors van assenyalar que avui es poden «notar més» els efectes de la vaga.

En aquesta primera jornada de vaga, que s'allarga fins avui, Minguillón va assenyalar que els serveix mínims s'estan seguint «al peu de la lletra» i va subratllar que no volen «caos», sinó que les seves reivindicacions «arribin a bon port». «L'any passat per aquestes mateixes dates vam desconvocar una vaga en considerar que la companyia havia entès les carències que té en aquest aeroport en matèria de personal i un any després ens trobem que seguim igual», va reivindicar Minguillón.


«Un aeroport de segona»

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va carregar contra Iberia Handling a qui acusa de no complir els compromisos adquirits l'any passat, i que ha dut a la vaga els treballadors de terra de la companyia a l'Aeroport de Barcelona. Calvet va denunciar un «greuge comparatiu» i una desproporció «brutal i alarmant» entre els empleats d'El Prat amb els de Barajas. «Aquí Iberia només té 2.000 treballadors per un miler d'operacions, en canvi, a Madrid en té 7.000 per 1.300», va lamentar el conseller. El titular de Territori i Sostenibilitat va exigir que Iberia «no tracti El Prat com una instal·lació de segona» i va reclamar que la companyia torni a negociar dilluns amb els sindicats, i ofereixi unes relacions laborals «dignes», per tal de resoldre un «conflicte anunciat des de fa un any». La companyia, per la seva banda, sosté que aquesta negociació és un problema que afecta el conveni estatal.


Nova vaga a la vista

El comitè d'empresa de Trablisa, la companyia encarregada dels controls de seguretat del Prat, ha tornat a convocar una vaga indefinida a partir del 9 d'agost per reclamar millores salarials i laborals. A les aturades estan cridats els prop de 500 treballadors encarregats dels controls d'accés, que l'any 2017, llavors sota el paraigua de l'empresa Eulen, van secundar una vaga que va posar en escac l'operativa de l'aeroport i que va acabar amb un laude arbitral de compliment obligat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook