El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que no pensa pagar les multes per un valor total de 8.500 euros que li ha imposat la Junta Electoral Central (JEC) per vulnerar la neutralitat informativa en ple procés electoral. En concret, la JEC ha sancionat Torra amb 2.500 euros de multa per l'enviament de correus electrònics als funcionaris de la Generalitat utilitzant «imatges o expressions identificables» amb el missatge electoral de determinats partits que van concórrer a les eleccions generals i europees del 28 d'abril.

Les missives, en les quals Torra felicitava per Sant Jordi els funcionaris de l'administració i els agraïa que haguessin aguantat el «timó de la nau» en moments de dificultats, feien referències al «nefast 155» i als polítics que són «a l'exili o a la presó».

Arguments similars fa servir la Junta Electoral per multar Torra amb 3.000 euros més per un missatge institucional llançat el dia de Sant Jordi i que, segons el parer de l'àrbitre electoral, també vulnera la neutralitat informativa que han de mantenir les administracions durant les setmanes previs als comicis.

El president de la Generalitat va emetre aquell dia, pels canals institucionals, un missatge en què demanava la llibertat dels presos independentistes i criticava els «judicis polítics» i l'existència de «presos i exiliats polítics».

«Aquell missatge no és neutre, sinó que afavoreix la versió sobre el procés separatista propugnat per algunes de les formacions polítiques concurrents a les eleccions», alerta la JEC, que encara que reconeix que pogués ser «legítima» la seva difusió per les esmentades formacions no succeeix el mateix quan ho fa el president de la Generalitat «aprofitant la seva condició de tal» i «utilitzant els mitjans públics de què disposa».

A més, al juny, li va ser imposada una altra multa de 3.000 euros per no retirar com se li requeria els símbols sobiranistes de les façanes d'edificis públics de la Generalitat.

El president de la Generalitat va criticar ahir durament la JEC, a la qual va qualificar d'«òrgan censor, repressor i polititzat», i va manifestar que tornarà a exercir «cada dret negat. Aquestes tres multes naturalment les recorrerem, però ja avanço que no penso pagar-les. La llibertat d'expressió està en qüestió, serem conseqüents amb l'exercici de la llibertat d'expressió», va dir el cap de l'executiu català en declaracions als mitjans al Palau de la Generalitat.