30 de juliol de 2019
30.07.2019

Una de cada cinc persones infectades d'hepatitis C a Catalunya no ho sap

Salut es marca com a objectiu diagnosticar de forma precoç els casos ocults de la malaltia

29.07.2019 | 23:33

Es calcula que a Catalunya unes 30.000 persones estan infectades activament amb el virus de l'hepatitis C (VHC), una xifra que pot ser superior si s'hi inclouen els col·lectius més vulnerables de la població davant d'aquesta malaltia. Aproximadament un 20% desconeix que està infectat, segons ha donat a conèixer el departament de Salut.

Un dels objectius clau del Pla de prevenció i control de l'hepatitis C és el diagnòstic precoç d'infeccions ocultes, tant en població general com en grups clau que poden córrer un alt risc d'infecció, i garantir-los un accés ràpid al tractament, que actualment és molt efectiu.

El director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques (PCAVIHV), Joan Colom, va destacar que l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és eliminar l'hepatitis C com un problema de salut pública el 2030 i va mostrar-se convençut que a Catalunya s'aconseguirà al voltant del 2025. «L'hepatitis C té una incidència elevada; certa infradeclaració, ja que pot passar desaparcebuda, i un tractament extraordinàriament efectiu, amb una curació de prop del 97%», va radiografiar el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en una roda de premsa per explicar l'estratègia contra aquesta infecció a Catalunya, coincidint amb el Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, promogut per l'OMS i que va ser aquest diumenge.

Al voltant de l'1,1% de la població major d'edat a Catalunya ha estat en contacte amb el virus de l'hepatitis C. El virus causa una infecció aguda, sovint asimptomàtica, quan la persona hi entra en contacte i, al cap de sis mesos, entre un 15 i un 25% de les persones poden eliminar el virus i, per tant, es curen espontàniament. La resta, però, tenen una infecció crònica activa i un 20% no ho saben.

La principal causa d'infecció és per transmissió sexual, amb més del 60% dels casos, i a molta més distància, se situen les intervencions maxil·lofacials; injeccions o vies venoses i les drogues, segons ha indicat.

L'hepatitis C, contra la qual actualment no existeix una vacuna, a diferència de la A i la B, pot causar hepatitis aguda, hepatitis crònica, cirrosi, càncer de fetge i trasplantament hepàtic. Aquesta malaltia vírica es troba entre les 15 primeres causes de mortalitat en la població catalana.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook