El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat paralitzar provisionalment l'activitat de les delegacions de la Generalitat a Alemanya, Suïssa i el Regne Unit, com li va demanar el Govern espanyol, en espera de resoldre si les tanca.

En un acte, la secció cinquena de la sala contenciosa del TSJC desestima la petició del Ministeri d'Afers Estrangers perquè ordenés el tancament cautelar de les delegacions a l'estranger, en concloure que la sol·licitud és «extemporània» perquè no va ser plantejada en la fase processal que corresponia.

A través de l'Advocacia de l'Estat, el Ministeri d'Afers Estrangers va demanar a principi de mes al TSJC que paralitzés l'activitat de les delegacions a l'estranger, en entendre que estan realitzant «amb singular intensitat» tasques a favor dels objectius del procés secessionista de Catalunya, declarat inconstitucional. Aquestes mesures cautelars van ser sol·licitades pel Govern al recurs que va presentar davant el TSJC per impugnar el decret que la Generalitat va aprovar el juny del 2018 per restablir les delegacions que el Govern tenia obertes al Regne Unit, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, Suïssa i França.

Sense entrar a examinar el fons de la petició del Govern per tancar les «ambaixades catalanes», el TSJC rebutja adoptar mesures cautelars perquè l'Advocacia de l'Estat no les va sol·licitar quan corresponia, és a dir, ni quan va presentar el recurs ni quan el mes de gener passat va formalitzar l'escrit de demanda. L'acte recorda a més en el seu escrit que el decret té naturalesa de disposició general - cosa que no discuteix cap de les parts - i es va tramitar d'acord amb el que estableix la normativa sobre procediment de les administracions públiques de Catalunya.

L'Advocacia de l'Estat argumentava en el seu escrit que les oficines del Govern a l'estranger «es troben en funcionament i contravenint de forma evident amb la seva activitat entre d'altres, un títol competencial i exclusiu de l'Estat, com les relacions internacionals, com el límit de l'acció exterior de les comunitats autònomes». Per al Ministeri, el restabliment d'aquestes oficines persegueix un «fi inconstitucional com és la creació d'una estructura d'Estat, al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional, amb un greu perjudici per a la política exterior d'Espanya».

El Ministeri d'Afers Estrangers estudia la possibilitat de recórrer la decisió del tribunal «Analitzem totes les opcions, entre elles, la de recórrer», van informar a Efe fonts del Ministeri.

Per la seva banda, el conseller d'Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch, va titllar de «revés» contra «les obsessions» del ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, la decisió del TSJC. «Això el que significa és que hi ha hagut un autèntic revés jurídic contra les obsessions de Josep Borrell», va dir Bosch. El conseller creu que aquesta resolució mostra que «el Govern espanyol no ha complert amb les degudes formes jurídiques perquè hi havia intencionalitat política».