31 de juliol de 2019
31.07.2019
Regió7

El CIS situa el PSOE en xifres electorals rècord amb el 41,3% en intenció de vot

Els socialistes fregarien la majoria absoluta i el PP tornaria a ser el segon partit amb més suport en repetir el 13,7% de l'anterior enquesta

30.07.2019 | 23:29
El CIS situa el PSOE en xifres electorals rècord amb el 41,3% en intenció de vot

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) situa el PSOE en xifres rècord i a la vora de la majoria absoluta amb un 41,3% en intenció de vot directe, mentre que el PP recuperaria la segona posició per la forta caiguda de Cs, que seria la quarta força. L'enquesta, que es va dur a terme entre l'1 i l'11 d'aquest mes, setmanes abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez, no pregunta aquesta vegada als ciutadans pels diferents models per a un possible pacte de Govern. Per contra, el sondeig reflecteix una nova pujada del PSOE, que en només un mes passa del 39,5 al 41,3% dels suports, mentre que el PP manté el mateix percentatge que a l'anterior enquesta, amb un 13,7% de vot directe.

Rivera s'enfonsa


Ciutadans, fins al mes passat segona força, cau en un mes més de tres punts, del 15,8 al 12,3% de suports, mentre que Unides Podem i les seves confluències pugen lleugerament i passen a la tercera posició, del 12,7 al 13,1% dels sufragis. Vox es manté com la cinquena força política, encara que baixa unes dècimes, del 5,1% al 4,6, davant d'ERC, que puja sis dècimes (del 3,9 al 4,5%). Ja en setè lloc es troba JxCat, que passa del l'1,2% a l'1,6% de la intenció directa de vot, mentre que el PNB baixa una dècima fins a l'1,4%.

Els enquestats també posen nota als polítics -cap arriba a l'aprovat- i a més aquest mes ha caigut la qualificació de tots els líders, especialment del president de Ciutadans, Albert Rivera, que perd quatre dècimes en passar de 3,8 sobre deu al 3,4. Amb caigudes de 3 dècimes en la nota ciutadana es col·loquen els presidents de PP i Vox, Pablo Casado i Santiago Abascal, que obtenen una valoració de 3,1 (davant del 3,4% del passat mes de juny) Casado, i de 2,3 (davant del 2,6) Abascal.

El secretari general del PSOE i president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, segueix encapçalant la llista com el líder més apreciat amb un 4,6 sobre deu, encara que baixa 2 dècimes des del 4,8 que va aconseguir al juny. El líder d'IU, Alberto Garzón, i el de Podem, Pablo Iglesias, cauen també en la valoració dels ciutadans tot i que una sola dècima; així Garzón obté una nota de 3,6, mentre que Iglesias es queda en un 3,3 sobre deu.

A favor de la reforma


El sondeig torna a preguntar als ciutadans sobre la conveniència de reformar la Constitució per eliminar el requisit de la majoria absoluta per elegir el president, una condició que només és necessària en la primera votació d'investidura. Un 49,9% dels enquestats està a favor de reformar la Carta Magna per prescindir d'aquest requisit davant del 27,1 que no ho veu necessari i un 23 que no ho sap o no contesta.

La situació política preocupa


Igual que el mes anterior, la situació política torna a repuntar entre les preocupacions ciutadanes i torna a assolir el seu màxim històric des de 1985. Així, un 38,1% dels enquestats situa els polítics, els partits i la política entre els tres principals problemes del país, sis punts més que el mes passat.

De fet, un 64,2% dels enquestats qualifica de dolenta o molt dolenta la situació política, deu punts més que el juny, i només un 4,4% creu que la situació política és bona o molt bona, davant del 10% de juny. La política és vista com el segon problema pels ciutadans, darrere de l'atur, que torna a aparèixer com la preocupació número u, en ser esmentat per un 61,8% dels enquestats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit