La mesa del Parlament va acordar ahir portar a Fiscalia les incompareixences a la comissió d'investigació del cas Castor de la ministra en funcions de Transició Energètica i Medi Ambient, Teresa Ribera, i l'exministre d'Indústria José Manuel Soria, que van declinar assistir-hi.

També es troba en la mateixa situació el director del Departament de Recursos Geològics de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), Juan José Durán. A banda d'aquesta decisió, l'òrgan també va admetre a tràmit la creació d'una comissió d'investigació sobre l'1-O per «analitzar la repressió» de l'Estat i la «vulneració de drets fonamentals», impulsada per la CUP i presentada conjuntament per JxCat, ERC, CatECP i els cupaires. Després de ser admesa a tràmit, haurà de passar per reunió de Mesa i Junta de Portaveus al setembre abans que es constitueixi definitivament.

Investigació del 155

La petició de portar a la Fiscalia les incompareixences a la comissió del Castor arriba cinc dies després que el ministeri fiscal hagi arxivat la investigació sobre el rebuig a assistir a la comissió d'investigació de l'aplicació del 155 de Mariano Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, Dolores de Cospedal, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Jorge Moragas.

Segons la Fiscalia, les compareixences només poden requerir-se «en relació a qüestions que són competència de la Generalitat».

Aquest parer del ministeri fiscal va ser un dels arguments dels grups discrepants en la decisió de recórrer a la fiscalia una altra vegada en el cas de la comissió sobre el Castor, ja que consideren que tornarà a repetir-se la mateixa situació, encara que finalment l'acord va tirar endavant per majoria.

L'Estatut d'Autonomia de Catalunya i el Codi Penal indiquen que les compareixences davant una comissió d'investigació parlamentària són obligatòries, i preveuen sancions en cas de no assistència, però un informe del Consell d'Estat interpreta que els alts càrrecs de l'Estat no estan obligats a comparèixer davant una comissió d'investigació d'un Parlament autonòmic.