Un sanitari d'urgències de Sant Vicent del Raspeig (Alacant) va contestar amb un "Viva España!" una dona que li va parlar en valencià després de demanar una ambulància, segons denuncia Plataforma per la Llengua.

Els fets van tenir lloc al mes de juny, quan la mare d'Irene, la dona, va avisar al servei d'urgències mèdiques del 112. Irene es va acostar als sanitaris per informar-los que havien estat requerits per la seva mare. En aquest moment, el sanitari va contestar: "Què diu? Parli en castellà".

La dona va continuar en valencià i, segons denuncia la Plataforma, l'home no va oferir cap tipus d'atenció al pacient, sinó que va acabar dirigint-se a ella amb un "Viva España, viva el rey, viva el orden y la ley!"

Des de la Plataforma consideren que el sanitari va manifestar "prejudicis lingüístics impropis d'un treballador del sector públic de la Generalitat". Així mateix, ha recomanat al treballador que "realitzi un curs de valencià" i ha instat la conselleria a informar el sanitari sobre els drets lingüístics. A més, ha apuntat la necessitat que s'elabori un protocol per actuar davant d'aquestes situacions.

També han recordat des de l'organització les paraules de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, que va declarar que "entre una bona acció sanitària i exigir el títol de valencià, cal garantir la salut del ciutadà". En aquest context, la Plataforma per la Llengua ha assenyalat que "la competència lingüística com a única forma de garantir la salut dels ciutadans".

Altres casos de discriminació lingüística

"Aquest nou cas de discriminació se suma a la llarga llista de casos de valencianofòbia que la Plataforma per la Llengua del País Valencià ha denunciat", ha assegurat l'organització.

En concret, ha recordat altres successos en els quals els drets lingüístics es van veure afectats en l'àmbit de la sanitat pública. Així és el cas de Beniparrell, on a un pacient que va preguntar per les analítiques del seu pare en valencià se li va negar l'assistència.

Però no només la sanitat pública ha estat escenari d'aquests casos de "valencianofòbia".

Concretament, la Policia Nacional va aplicar la 'Llei Mordassa' a un repartidor per parlar en valencià. En la denúncia constava que el jove estava "parlant en valencià encara que els agents li demanen que parli en castellà". En aquest cas, el 'rider' va denunciar els dos policies per detenció indeguda i denúncia falsa.

Una legalitat que protegeix el valencià

L'organització ha posat sobre la taula el suport legal amb què compten les seves reivindicacions. D'una banda, recorden que "l'article 9 de l'Estatut assumeix que els valencians tenen dret a dirigir-se a l'Administració en qualsevol dels dos idiomes oficials". A més, apunta que en l'article 6 "la Generalitat garantirà l'ús normal i oficial de les dues llengües".