El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, començarà a reunir-se «demà mateix» amb col·lectius de la societat civil per elaborar amb ells una proposta programàtica i, posteriorment, presentar-la a Unides Podem per intentar aconseguir amb ells un acord de govern «a la portuguesa», és a dir, en el qual els «morats» donin suport al seu govern des de fora.

Així ho va avançar el mateix Sánchez en una carta dirigida a la militància del PSOE, recollida per Europa Press. «Volem construir Govern», afirma, i per això es reunirà amb col·lectius com associacions feministes, ecologistes, agents socials i agrupacions del tercer sector «perquè puguin col·laborar en la creació d'un espai comú per aconseguir un Govern progressista». El seu objectiu és aconseguir amb Unides Podem «un acord de caràcter programàtic vinculat amb la societat civil» que es materialitzi seguint el model de Portugal o de Dinamarca, on «governen partits socialdemòcrates com a forces més votades però comptant amb el suport extern de forces progressistes».

Així, diu, «garanteixen no només l'estabilitat política, sinó també el compliment d'un programa de govern consensuat des de l'esquerra». Sánchez es mostra convençut que aquesta «és una fórmula útil per abordar els reptes que té per davant» el país i «la millor alternativa al bloqueig en el qual altres actors, de forma irresponsable, estan decidits a mantenir a Espanya».

El secretari d'Acció de Govern de Podemos, Pablo Echenique, ha respost a la carta de Sánchez que un govern «a la portuguesa» significa «acaparar el 100 per cent del poder sense negociar».

En un missatge en el seu compte de Twitter, Echenique assenyala que, per entendre millor la carta de Sánchez, quan aquest diu que vol un acord programàtic amb Unides Podemos que possibiliti un Govern dels socialistes «a la portuguesa», això significa que vol el 100 per cent del poder «encara que estigui lluny de la majoria absoluta».

D'aquesta forma, el partit morat tanca la porta a valorar aquest nou moviment dels socialistes.