El vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d'ERC, Pere Aragonès, ha ofert al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, «diàleg i negociació» i l'ha convidat a «moure's» si vol ser investit el setembre.

En declaracions a Efe, després que ERC s'abstingués en segona votació en el debat d'investidura de la setmana passada, Aragonès no revela quin serà el sentit del vot dels republicans si el setembre hi ha un segon intent per investir Sánchez, però sí recalca que això està a les seves mans.

«Què passarà el setembre? Depèn de Pedro Sánchez, del plantejament que tingui i dels aliats que vulgui buscar», remarca Aragonès, que sí deixa clar que ERC vol tenir la «capacitat d'influir» en la política estatal. «Totes les opcions estan obertes, no hi ha cap opció predeterminada, perquè no sabem quines seran les intencions de Sánchez, ni si hi haurà un segon debat d'investidura. La pilota no està en la teulada d'ERC», insisteix.

Aragonès adverteix que el setembre, en espera que el Tribunal Suprem dicti sentència després del judici del procés, «les circumstàncies poden ser diferents, i Pedro Sánchez potser haurà deixat passar una oportunitat, però fonamentalment depèn d'ell».

En aquest sentit, Aragonès recorda que «qui ha posat condicions i línies vermelles és Pedro Sánchez, no ERC», per la qual cosa és aquest qui «ha de moure's i ha d'entendre que no té majoria absoluta».

«Nosaltres estem disposats a obrir un escenari de diàleg i negociació», assegura el vicepresident del Govern, convençut que aquesta ha de ser «la legislatura del diàleg, de la negociació, per resoldre el conflicte polític que hi ha entre la societat catalana i les institucions de l'Estat espanyol». Per això, diu, «tots els passos» que faci ERC al Congrés i al Senat «aniran en la línia d'obrir diàleg i negociació» per «treure la política dels tribunals i portar-la als parlaments».

No obstant això, «la paradoxa és que ens hem trobat amb un candidat a la presidència del Govern espanyol que donava la sensació que no volia ser investit», lamenta. Fins a l'últim moment, segons Aragonès, el candidat socialista «ha intentat que l'independentisme votés que no», perquè «és evident que no vol una legislatura condicionada per ERC». Per tant, «el que hem de fer des d'ERC és prendre les decisions per condicionar la legislatura, per tenir la nostra capacitat d'incidència política i poder treballar pel programa polític amb el qual ens vam presentar», afirma.