L'exconseller manresà de la Generalitat Josep Huguet ha avançat que es planteja no assistir enguany a la manifestació de la Diada a Barcelona «després de mesos i mesos d'accions esbiaixades de part de la cúpula de l'ANC, que interfereix en el camp directament electoral i partidista», segons explicava ahir a Regió7.

En el seu compte de Twitter l'exconseller per ERC escrivia ahir: «No aniré a una manifestació que per primera vegada un grup d'exaltats vol convertir en un aquelarre purificador contra els traïdors». I afegia: «O bé abans de l'11-S aquesta música anti partits i especialment anti ERC es para o bon vent. I porto manifestant-me des dels inicis dels 70».

L'ANC, organització convocant de la manifestació de la Diada a Barcelona, ha elevat els últims dies les crítiques cap als partits sobiranistes, i així la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, va avisar en una carta pública recent que incrementarà «el to d'exigència» cap als partits perquè «prioritzin l'objectiu de la independència i abandonin les lluites partidistes». En un text titulat «Carta oberta a l'independentisme de base», Paluzie admetia que el món independentista viu «un moment de desconcert» que dificulta «trobar el camí que s'ha de seguir i evitar la frustració i la desunió».

Huguet, conseller de Comerç, Turisme i Consum de la Generalitat del 2004 a 2006, sota la presidència de Pasqual Maragall, i del 2006 a 2010, d'Innovació, Universitats i Empresa, al Govern de José Montilla, lamentava ahir a aquest diari, visiblement molest, que «l'11-s promet ser una manifestació on algunes desenes de milers de persones, en comptes de reclamar a l'estat democràcia, llibertat per als presos, justícia i independència, es dediquin a xiular i molestar polítics independentistes que consideren que són traïdors perquè això és què se'ls diu a les xarxes: traïdors, i botiflers, i sentir-te dir això quan portes en el camp independentista des dels 16 anys no és agradable».

Huguet, que insisteix que «només em represento a mi mateix», és crític amb l'ANC quan «assenyala quins tipus de llistes i promou primàries que divideixen el vot». Huguet afirma que «el problema de l'ANC és quan s'embolica amb consignes partidistes o, millor, antipartidistes». Segons avança l'exconseller republicà, «si no es marca una línia clara d'unitat [per la Diada] i deixant clar que no es va allà a insultar ningú ni a promoure divisions internes, no hi ha aniré. Aniré a la manifestació de Manresa o a Lledoners, però que no em busquin en un lloc on hi ha probabilitats que hi hagi enfrontaments nefastos en el moment que estem vivint».

Huguet creu que «hi ha una part de la direcció independentista, de l'ANC, de l'entorn de la Crida, que encara té la teoria que el que va fallar en la DUI és la voluntat dels polítics, que aquest és un tema de pit i collons. I no s'han adonat que l'Estat és brutal, amb les clavegueres, la manipulació de la justícia, la fiscalia i la policia, que està disposat a tot. Si no es fa l'anàlisi que som davant un Estat ferotge ens equivoquem».

Per al manresà, «el problema de fons, i critico també els meus, és que no hi ha una unitat estratègica, que els de Waterloo i el sector JxCat ho vincula a unitat electoral, amb actes simbòlics, i de la banda d'ERC, on la diagnosi és més encertada, s'és insuficient. Ni a Waterloo ni a Lledoners, per entendre'ns, es parla d'unificar estratègies de mobilització, perquè sense fer trontollar algun dels pilars del règim aquest no s'asseurà a negociar res».

La també exconsellera d'ERC Anna Simó ha donat suport a la decisió: «Fa dies que he pres la mateixa decisió, després de més de 30 anys», tuitava ahir. Anna Simó va ser consellera de Benestar Social i Família del 2003 al 2006 en el govern de Pasqual Maragall i també va ser vicepresidenta primera i secretària primera del Parlament entre el 2012 i el 2017. Com a membre de la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell, Simó serà jutjada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, juntament amb cinc encausats més, per desobediència, acusada de desoir les ordres del TC que els obligava a impedir qualsevol iniciativa que suposés desplegar el full de ruta unilateral independentista.