La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al jutge del cas Púnica que imputi les expresidentes madrilenyes Esperanza Aguirre i Cristina Cifuentes en la peça sobre el presumpte finançament il·legal del PP de Madrid.

Segons han informat fonts fiscals, Anticorrupció va presentar ahir un informe al jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló, en què demana que se citi les dues com investigades per delictes relacionats amb la corrupció, a més l'empresa Indra i el seu expresident Javier Monzón. D'acceptar-ho el jutge, passarien a engrossir la llista d'investigats en la peça número 9 del cas, sobre el possible «desviament de fons» per finançar de manera irregular campanyes electorals com la del 2011, en la qual Aguirre es presentava com a candidata a la presidència de la Comunitat de Madrid.

En el cas d'Aguirre, les fonts han explicat que se sospita que va poder haver ordenat o consentit el finançament irregular del partit amb diners d'empreses que resultaven adjudicatàries de contractes públics com Indra, entre altres mecanismes. La seva petició es basa, entre altres coses, en l'últim informe de la UCO de la Guàrdia Civil, que conclou que Indra va finançar amb 566.497 euros la campanya electoral del 2011 d'Aguirre a través d'una sèrie de pagaments camuflats i la situa en reunions on es va poder parlar d'aquest tema.

En el cas de Cifuentes, se sospita del seu paper en el finançament irregular perquè va participar en meses de contractació suposadament falsejades i per la seva qualitat de patrona de la Fundació per al Desenvolupament Econòmic i Social de la Comunitat de Madrid (Fundescam), a través de la qual se sospita que va desviar diners. De fet, la Guàrdia Civil va suggerir el 2017 en un informe que se la investigués per possibles delictes de suborn i prevaricació en l'adjudicació dels contractes de la cafeteria de l'Assemblea de Madrid del 2009 i 2011, quan era presidenta de la mesa de contractació, a favor del grup Cantoblanco, presidit per Arturo Fernández, que al seu torn havia donat al PP 160.000 euros a través de Fundescam.

A més de demanar aquestes imputacions, Anticorrupció reclama al jutge una reorganització de peces del cas per passar de 16 a 11, segons explica el ministeri públic en un comunicat, en el qual no dona compte de les peticions d'imputació. Anticorrupció pretén amb aquesta reorganització «simplificar i impulsar el procediment facilitant les obertures de judici oral pels fets acreditats, que demanden temps diferents».