El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida a la unitat de l'independentisme, que aquesta setmana ha viscut episodis de divisió entre partits i entitats sobiranistes, perquè, indica en una carta als socis de l'entitat, «només avançarem si ho fem junts».

Cuixart, que es troba a la presó en espera de la sentència que ha de dictar el Tribunal Suprem després del judici pel procés, indica en la carta, dirigida als més de 172.000 socis de l'entitat, que «la repressió busca dividir els que lluiten» i que «l'Estat pretén que ens desmobilitzem i caiguem en la frustració». En aquest sentit, el president d'Òmnium demana «un esforç, tant individual com col·lectiu, per mantenir una actitud de respecte i empatia dels uns cap als altres».

«Només avançarem si ho fem junts i no ens deixem ningú pel camí», adverteix Cuixart, que insta els socis d'Òmnium a «seguir mostrant que som un país de grans consensos».

D'altra banda, Jordi Cuixart indica que, davant la possibilitat que els presos catalans tornin a presons de Madrid després de l'estiu amb motiu de fer-se pública la sentència del procés, això «no ha de condicionar» la reacció a aquesta que preparen els partits i entitats independentistes. Per a Cuixart, aquesta situació seria «un altaveu més per visualitzar el greu retrocés democràtic que estem vivint», perquè «seguirem defensant els postulats polítics que ens han portat fins aquí, sense rancor ni renúncies de cap tipus».

Jordi Cuixart també ha subratllat la importància de determinades decisions judicials, com una de l'Audiència de Barcelona, que ha descartat imputar els votants de l'1-O. «Aquesta resolució és una victòria gens menor del moviment, perquè les magistrades han dit ben clar allò que el Tribunal Suprem es nega a acceptar», remarca Cuixart.

La resolució argumenta que l'acció dels ciutadans durant la jornada de l'1-O s'emmarca «en un moviment de desobediència civil no violent que busca impactar en l'opinió pública», segons indica Jordi Cuixart.