Els països de l'OTAN van culpar ahir Rússia de la ruptura del Tractat de Forces Nuclears d'Abast Intermedi (INF, per les sigles en anglès) que va signar Estats Units amb Rússia el 1987 per la seva negativa a destruir de manera verificable seus polèmics míssils SSC-8.

Els EUA van anunciar que abandonaven el tractat i els estats de l'aliança van deixar clar que «l'OTAN respondrà de forma mesurada i responsable als riscos significatius» que plantegen els seus míssils «per a la seguretat aliada», mentre que el secretari general de l'Aliança, Jens Stoltenberg, va dir que la moratòria sobre el desplegament de míssils d'abast intermedi proposada per Rússia «no és una oferta creïble».

«L'OTAN respondrà de forma mesurada i responsable als regs significatius que plantegen el míssil rus 9M729 per a la seguretat aliada. Hem acordat un paquet de mesures equilibrat, coordinat i defensiu per garantir que la postura de dissuasió i defensa de l'OTAN continua sent creïble i eficaç», van remarcar els socis aliats en una declaració difosa a la premsa del Consell de l'Atlàntic Nord.

Els aliats van destacar que «Rússia té la responsabilitat exclusiva del trencament del tractat» i lamenten que «no hagi mostrat cap voluntat ni fet cap pas verificable per tornar-ne al compliment».

Per la seva part, el secretari d'estat dels EUA, Mike Pompeo, va afirmar que «els Estats Units no seran part d'un tractat que Rússia viola deliberadament. L'incompliment del tractat per part de Rússia posa en perill els suprems interessos dels Estats Units i el desplegament d'un sistema de míssils que viola aquest sistema representa una amenaça directa tant per als Estats Units com per als nostres socis i aliats».

Rússia ha negat que hagi incomplert qualsevol aspecte de l'acord des de la raó objectiva de la retirada dels Estats Units. Aquests míssils, argumenta el Kremlin, queden fora del rang d'autonomia prohibit pel tractat (entre 500 i 5.500 quilòmetres). Per això, s'ha negat a destruir aquest nou sistema, com exigeixen els Estats Units.

«Augment de les tensions»

La Unió Europea va instar a Rússia i els Estats Units que evitin «una nova cursa armamentística» després de la ruptura del tractat. «Atès l'augment de les tensions, hem de tenir cura de no entrar en una nova cursa armamentística», va subratllar el portaveu d'Ajuda Humanitària de l'Executiu comunitari, Carlos Martín Ruiz de Gordejuela, que va defensar les «reduccions significatives» dels arsenals nuclears.