06 de agost de 2019
06.08.2019
Regió7

El Govern diu que el model de finançament és arbitrari

Catalunya és el tercer territori en aportació però el desè en recursos rebuts

05.08.2019 | 23:29
El vicepresident del Govern català, Pere Aragonès

El departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda va criticar ahir que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament de l'Estat «fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats» després que el 2017 Catalu-nya es tornés a situar per sota de la mitjana territorial en recursos per habitant. Catalunya només va quedar per damunt de la mitjana el 2009, el primer any d'aplicació del model actual.

L'Executiu català lamenta que mentre Catalunya «perd sempre entre 7 i 8 posicions; altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya», segons dades de liquidació publicades pel ministeri d'Hisenda.

Catalunya és el tercer territori en aportació per habitant al sistema de finançament però el desè en recursos rebuts. En percentatges, Catalunya se situa 19,9 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,1 punts per sota.

Així, Catalunya va aportar 2.757 euros per habitant a les arques públiques, mentre que la mitjana de les comunitats va ser de 2.300 euros, i va rebre 2.468 euros per capita, mentre que la mitjana va ser de 2.495 euros.

En la línia dels darrers exercicis, la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l'impacte del diferencial de preus. Aleshores, perd 11 posicions, en passar de la tercera a la catorzena posició (és a dir, la penúltima) i se situa l'11,1% per sota de la mitjana del conjunt de territoris que participen en el règim comú de finançament.


Reforçar el finançament

El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Foment en funcions, José Luís Ábalos, va comprometre's ahir a reforçar el sistema de finançament autonòmic el primer any de la legislatura si Pedro Sánchez és president.

Segons va explicar des de València, ja van transmetre per escrit al diputat de Compromís Joan Baldoví que impulsarien la reforma el primer any. Segons Ábalos, aquest any «no ha estat possible per raons òbvies de majories» però anteriorment amb Mariano Rajoy «no es va fer perquè no van voler».

Tanmateix, Ábalos reconeix que el model ha «caducat» i que serà el mateix Executiu qui posi sobre la taula una proposta de sortida per reformar el model.

D'altra banda, Ábalos, va assegurar ahir a València que hi ha acord amb Compromís perquè el partit valencianista doni suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern, tot i que encara no ha rebut el document definitiu amb totes les propostes de la coalició.

«Volem ser rigorosos en el compliment de l'acord», va subratllar Ábalos en declaracions als mitjans després de la reunió de Sánchez amb el diputat de Compromís Joan Baldoví i la coportaveu de la coalició i vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, a València, juntament amb el secretari general dels socialistes valencians i cap del Consell, Ximo Puig.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook