Els caps d'Estat i de Govern de la UE van nomenar formalment ahir el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, com a alt representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE, i succeirà així la italiana Federica Mogherini a partir del novembre.

Els líders europeus han aprovat formalment el seu nomenament com a alt representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna «des del final del mandat de l'actual Comissió fins al 31 d'octubre del 2024», diu el text que recull la decisió, que serà publicada al diari Oficial de la UE. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha de notificar a Borrell la decisió i serà llavors quan es faci efectiva. «Prendrà efecte el dia de la notificació», recull el text de la decisió.

Els caps d'Estat i de Govern van acordar el 2 de juliol nomenar la llavors ministra de Defensa alemanya Ursula von der Leyen com la primera presidenta de la Comissió Europea i van proposar el ministre d'Exteriors en funcions com el pròxim cap de la diplomàcia europea en el marc de l'acord sobre el repartiment d'alts càrrecs a la UE, en virtut del qual van donar suport a la francesa Christine Lagarde com pròxima presidenta del Banc Central Europeu.