El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va demanar a la Comissió Europea que intervingui en situacions com la de l'Open Arms i va manifestar que «és molt important que cadascú assumeixi la seva responsabilitat en l'àmbit que té delimitat i d'acord amb la convenció internacional».

Ábalos va assegurar que «la immigració és una política de la Comissió Europea» i va afirmar que «Espanya està fent un esforç de contenció de la immigració molt important». «És el país europeu que a hores d'ara més està atenent tasques de salvament i afrontant el problema de la immigració africana», va asseverar.

No pot ser l'únic país

Segons l'opinió del ministre, el Govern «no ha de rebre cap retret en aquest sentit» i va destacar les declaracions del director d'Open Arms, que va dir que «Espanya era un país que estava complint amb les seves tasques de salvament» i que «no pot ser l'únic país d'Europa que suposi un port segur per al salvament».

«On es va produir el salvament sembla que eren aigües de responsabilitat líbia, però, en tot cas, el primer port segur si es descartessin aquests africans seria en altres països europeus. I és a partir de la recepció quan la Comissió Europea ha de poder procedir al repartiment», va assenyalar el ministre de Foment.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, va expressar la «disposició» del Govern basc a «assumir també un contingent determinat» procedent de l'Open Arms. I l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va remarcar ahir que els Estats europeus «han d'assumir ja que l'ajuda humanitària és un deure, no una opció».