El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, va supervisar, dimarts, el llançament d'un nou tipus de míssil tàctic guiat, una maniobra que va descriure com «una advertència adequada» a les maniobres militars de Corea del Sud i els Estats Units a la zona.

Segons les informacions facilitades per l'agència estatal nord-coreana de notícies, KCNA, durant la prova van ser llançats dos míssils tàctics guiats des de la costa est del país i van aconseguir impactar «amb precisió» en els seus objectius.

Hores abans dels llançaments, Pyongyang havia recalcat que les maniobres suposaven una violació dels acords assolits entre els Estats Units i Corea del Nord.

En aquest sentit, la KCNA va ressaltar que Corea del Nord «roman inamovible en la seva postura de resoldre els assumptes a través del diàleg», si bé va afegir que Pyongyang «es veurà empès a buscar un nou camí, com ja s'ha indicat» si Seül i Washington continuen amb els seus «moviments militars hostils».

Les maniobres van començar dilluns amb un exercici de simulació per ordinador sobre una resposta davant d'una emergència a la península de Corea. Quan acabi aquest exercici, els aliats passaran prop de deu dies verificant les capacitats de Seül per exercir el control de la sala d'operacions, actualment encapçalada per Washington.

El Govern de Corea del Nord va advertir a mitjan juliol que les converses amb els Estats Units estarien en risc en cas que Washington procedís a portar a terme maniobres militars amb Corea del Sud.

Davant d'això, un portaveu del departament de Defensa dels Estats Units va ressaltar que Washington i Seül es preparen per a un programa d'entrenament «rutinari» a la tardor, tot i que va suggerir que les maniobres han estat reduïdes a mida per facilitar la via diplomàtica.

Per la seva banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, va dir divendres que el llançament de míssils per part de Pyongyang «podria ser una violació» de les resolucions de Nacions Unides, però «no és una violació» de l'acord que va signar amb Kim a Singapur.

«Podria estar equivocat, però crec que el president Kim té una visió gran i meravellosa per al seu país i només els Estats Units, amb mi com a president, pot fer que aquesta visió es materialitzi», va destacar.

Finalment, Trump va expressar la seva confiança que Kim «faci el correcte», ja que «és massa intel·ligent per no fer-ho». «Ell (Kim) no vol decebre el seu amic, el president Trump», va afirmar.

Trump va mantenir al juny una trobada amb Kim en la qual va esdevenir el primer president nord-americà que creua la frontera i entra a Corea del Nord. Els dos mandataris van acordar mantenir les converses.

Trump i Kim s'han reunit en tres ocasions i han celebrat dues cimeres sobre la qüestió nuclear. Les converses de Hanoi, mantingudes al febrer, van acabar sense acord entre les dues parts.

D'altra banda, un informe de les Nacions Unides difós ahir revela que Corea del Nord domina la pirateria dels sistemes financers antics i nous per canalitzar milers de milions de dòlars al seu programa d'armes nuclears.

Els agents nord-coreans han robat al voltant de 2.000 milions de dòlars d'institucions financeres i d'intercanvis de moneda digital. A més, el règim de Kim Jong-un té gairebé «30 representants a l'estranger que controlen comptes bancaris i faciliten transaccions, fins i tot per a transferències il·lícites de carbó i petroli». Segons l'ONU, el país asiàtic és capaç de robar milions de dòlars gràcies a les «contínues deficiències en la implementació de sancions financeres per part dels Estats membre».