"No aboquis la gent a l'ajuda social i l'economia submergida, deixa que es guanyin la vida, emet permisos de treball temporals com fa per exemple el Regne Unit." Aquesta és la petició que ha fet a l'estat espanyol el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, quan ha estat preguntat per la situació dels manters, en una compareixença on ha explicat que hi ha "un increment importantíssim de les persones amb situació d'irregularitat administrativa, que també s'han de guanyar la vida". Amorós també ha considerat "incomprensible i escandalós" que Europa no aculli refugiats com els que esperen al vaixell de salvament Open Arms mentre perd 500.000 actius l'any. Pel que fa als menors estrangers no acompanyats, ha dit que estan arribant menys MENA que l'any passat i que Catalunya és on més se n'acullen tot i que ha criticat que el govern espanyol "no ho reconegui".

Amorós ha explicat que el 2018 van arribar uns 140.000 ciutadans estrangers i en van marxar uns 60.000, el que indica un creixement positiu d'unes 80.000 persones que significa "un canvi de tendència". Davant aquest fet, ha reclamat polítiques "realistes" perquè considera que no s'estan "aprofitant actius" sinó que s'estan "enviant a l'ajuda social i a la competència deslleial a persones que podrien treballar al mercat labora i que a més busquen feines rebutjades pels autòctons".

El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania no entén que Europa "emeti 30.000 visats de treball l'any quan quan només l'estat espanyol perd 200.000 actius de treball l'any". "Jo no dic que tots els actius s'hagin de cobrir amb immigració, hi ha altres aspectes que han d'ajudar a omplir el buit demogràfic, però també la immigració", ha insistit. Ha indicat que els manters "també s'han de guanyar la vida", i en aquest sentit ha exposat que "la solució de fons i a llarg termini no és" la relacionada amb la seguretat que els cossos de seguretat estan impulsant des de la setmana passada. "Que contribueixin, que ajudin a pagar impostos, això és el que desitgen", ha dit.

Open Arms i MENA

Pel que fa a la situació dels nàufrags que resten al vaixell de salvament Open Arms esperant un port, ha dit que "està molt bé" que s'ofereixin els governs per acollir els immigrants, però "no hauríem d'estar ni cinc segons discutint el que és dret marítim i dret humanitari". Amorós considera que "el que ha fet Open Arms és contribuir la obligació de qualsevol embarcació que veu una altra embarcació que està naufragant". Ha criticat l'existència d'un debat sobre l'actuació dels vaixells de salvament. "S'imaginen que fossin ciutadans de Catalunya o qualsevol nacionalitat europea? Em sembla escandalós que hi hagi un debat sobre això".

Amorós ha explicat que estan arribant menys MENA que l'any passat. Pel que fa al registre d'arribades dels menors no acompanyats a les diverses autonomies, ha exposat que les dades són "de simetria inversa" perquè "algunes amb moltes entrades tenen pocs menors acollits". En aquest sentit, ha explicat que Catalunya "és la que té més menors acollits, encara que el ministeri no ho reconegui, però el primer registre no es produeix a Catalunya en molts casos, abans han passat per altres llocs". També ha criticat que quan els MENA fan 18 anys estan regularitzats administrativament però sense permís de treball, una circumstància que considera que "no ajuda gaire en el procés d'inclusió", ha reblat.