El Govern de la Xina va advertir ahir els manifestants de Hong Kong que «no confonguin contenció amb debilitat» i va instar-los a no «jugar amb foc», ja que les autoritats estan disposades a castigar tots els qui cometin «actes radicals o de violència».

L'endemà d'una vaga general sense precedents des de la devolució de la sobirania de Hong Kong a la Xina el 1997, Pequín ha afirmat que combatrà els «criminals violents» que estan portant a la ciutat a un «abisme perillós».

«Ens agradaria avisar tots els criminals que no han de mal interpretar la situació i confondre la nostra contenció amb debilitat», va advertir el departament del Govern xinès que s'encarrega de qüestions relatives a Hong Kong.

En aquest sentit, Pequín considera que al capdavant de les protestes en contra de la llei d'extradició, que permetria el trasllat de sospitosos a la Xina continental, hi ha un «grup de radicals» petit. L'assistència massiva a les manifestacions, afegeixen aquestes fonts, s'explica perquè hi ha «ciutadans ben intencionats que han estat enganyats o pressionats» per sumar-se a les mobilitzacions.

«Ens agradaria deixar clar al petit grup de criminals sense escrúpols i violents i a les forces que són al darrere que els que juguen amb foc es cremen», van afegir fonts del règim xinès.

500 detinguts

La policia va utilitzar dilluns gasos lacrimògens per dispersar els manifestants que s'havien concentrat en diferents punts de Hong Kong en la jornada de vaga. Més de 500 persones han estat detingudes per la policia des que van començar les mobilitzacions a principi de juliol.

Un grup d'activistes va concedir dilluns una roda de premsa en la qual van insistir que seguiran amb les protestes i van instar la cap del Govern de Hong Kong a «tornar el poder a la gent i complir les demandes dels ciutadans».

Aquests activistes van comparèixer vestits de negre i sense facilitar les seves identitats reals, en un intent per fer veure que el moviment «no està afiliat a cap partit ni hi ha una organització que ho lidera».

Fins ara, havien esquivat aquest tipus d'accions mediàtiques, però consideren que han de respondre a les rodes de premsa diàries que farà a partir d'ara la policia.

Les peticions dels manifestants al Govern inclouen arxivar de forma definitiva la llei d'extradició, ometre la catalogació de «disturbis» per al·ludir les protestes, retirar els càrrecs presentats contra els detinguts, llançar una investigació independent i reprendre un procés de reforma política.