Amnistia Internacional ha exigit "immediatament" un port segur per les les 121 persones de l'Open Arms, entre les que recorda que hi ha 30 nens i nenes, entre ells dos nadons, i pateixen "un calor sufocant en condicions d'amuntegament". María Serrano, representant de l'entitat, ha criticat que "tot i la creixent preocupació pel benestar de les persones a bord del vaixell, els polítics estan incomplint vergonyosament amb les obligacions que els imposa el dret internacional en negar un port segur a persones que podrien patir tortura si són retornades a Líbia i que estan esgotades i necessiten protecció i atencions". El vaixell, que navega sota bandera espanyola, es troba a unes 30 milles nàutiques d'Itàlia, entre Malta i Lampedusa.

L'entitat critica que el pols que mantenen entre si les autoritats italianes, malteses i espanyoles amb el vaixell de rescat es va produir un dia després que el Parlament italià aprovés el decret 'Sicurezza bis' que permet imposar multes de fins a un milió d'euros i retenir els vaixells de rescat privats que entrin en aigües territorials italianes sense permís.

Les persones que ara estan a bord van ser rescatades en sengles operacions de l'1 i 2 d'agost en aigües internacionals, la primera a 78 milles nàutiques de Líbia, i la segona, a prop de la zona maltesa de recerca i salvament.