La consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, va acusar ahir el president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, de viure «acomplexat i condicionat per l'opinió del PP i Cs respecte al debat territorial» i va lamentar que, mentre duri aquesta situació, «amb molta probabilitat tot continuarà igual».

Budó va fer aquestes declaracions en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies (ACN) en què va criticar que, des de l'ascens de Sánchez al poder, «res no ha canviat i res fa pensar que pugui canviar».

«Continuem en la mateixa situació que ara fa un any i escaig quan vam fer la moció de censura», va afirmar Budó, que veu «ben poca» voluntat de diàleg en l'executiu socialista.

Diàleg

«Nosaltres continuarem oferint aquest diàleg, continuarem disposats a dialogar, amb relator, sense relator, o amb la figura que es consideri. Per nosaltres no quedarà aquesta voluntat de diàleg», va assegurar la també portaveu del Govern.

I és que per a la consellera, el document sorgit de la trobada de Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, al Palau de Pedralbes de Barcelona és un «punt de partida» que el socialista «va decidir trencar segrestat pel PP i Cs».

La consellera ha assenyalat Sánchez com a culpable que el seu debat d'investidura no fos fructífer per «la seva irresponsabilitat i incapacitat» d'arribar a acords.

Busó va recordar que JxCat es va obrir a abstenir-se i, fins i tot a votar «sí» al líder del PSOE, però ha destacat que el «tarannà» que va mostrar van impossibilitar donar-li suport.

Budó va dir que tant JxCat com ERC van donar un «xec en blanc» a Sánchez «pensant que alguna cosa canviaria» respecte de l'anterior govern espanyol, presidit pel popular Mariano Rajoy, però va deplorar que a dia d'avui segueix havent-hi polítics a la presó i exiliats «patint una repressió que no s'ha aturat i continua».

Així mateix, la consellera de Presidència va augurar una sentència «molt dura» per als processats al Tribunal Suprem pel referèndum de l'1 d'octubre del 2017.

Per això, va reclamar a l'independentisme que vagi unit i va explicar que és el que intenta «des de Presidència». «Més que mai, hem d'adonar-nos que quan hem pogut fer alguna cosa ha estat quan ho hem fet plegats», va reflexionar. Aquesta unitat, va relatar, passa per «trobar un objectiu comú» dels diferents actors de l'independentisme.

Per la seva part, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va posar de relleu les al·lusions a l'antiga CiU que sol fer ERC: «És curiós que sempre tinguin tan present allò que feia CiU. Potser perquè volen assemblar-s'hi molt», va comentar. Borràs va afirmar que JxCat no representa la continuació de CiU: «No em preocupa gens allò que hagi fet CiU. El moment que vivim ara és inèdit».

En canvi, Borràs va destacar les referències d'ERC a l'antiga CiU, després que en el debat d'investidura al Congrés els republicans optessin per l'abstenció malgrat que el president en funcions, Pedro Sánchez, va recalcar que era «a canvi de res».

Segons la portaveu de JxCat al Congrés, ERC «s'hauria pogut abstenir també a la primera votació», però «van voler votar primer no i després abstenció».