El president del Govern, Pedro Sánchez, va afirmar ahir que ell coincideix amb el rei a la percepció que els espanyols no volen una repetició electoral, i va assegurar que ell treballarà per aconseguir formar govern, tot i que va reconèixer que, després de les negociacions fallides amb Unides Podem, entre aquests i el PSOE hi ha una «desconfiança» que és «recíproca».

Això és el que va explicar Sán-chez en una breu compareixença després de reunir-se amb Felip VI al Palau de Marivent, a Palma de Mallorca, un despatx al qual va arribar amb gairebé una hora de retard ja que abans de viatjar a Palma va programar una de les trobades sectorials en què es va embarcar per tal d'actualitzar el seu programa de govern i aquesta es va allargar.

Segons va informar el Palau de la Moncloa, Sánchez li va traslladar al Rei la necessitat que es formi Govern com més aviat millor, «per poder afrontar amb urgència els grans reptes als quals s'enfronta Espanya» i li va transmetre el seu desig d'evitar la repetició d'eleccions. També es va informar de la seva ronda de reunions amb diferents col·lectius.

Amb aquestes reunions, Sánchez aspira a presentar una proposta per tal d'aconseguir el «suport» d'Unides Podem i, per no dependre de l'independentisme, l'abstenció de PP i Ciutadans.

A aquests els va acusar de bloquejar la formació de l'únic govern possible per «interessos partidaris».

Govern a la portuguesa

Amb Podem, va dir, podria negociar una fórmula com la que existeix a Portugal (un acord programàtic), «un acord d'investidura o de legislatura», però no una coalició de govern, perquè els de Pablo Iglesias ja la van rebutjar.

En aquest punt, va recordar a Iglesias que el seu argument per insistir en la coalició era la seva «suposada desconfiança» al PSOE com a governant i li ha advertit que, de tant sentir-lo, va acabar per desconfiar ell de Podem també. «És recíproca aquesta desconfiança, i més quan la investidura va fallar», va reblar.

D'altra banda, també va acusar Unides Podem de pretendre crear «dos governs en un i no un cohesionat i plural, i va opinar que les declaracions recents dels seus dirigents demostren que això no ha canviat.

«Continua la desconfiança i el seu plantejament de govern de compartimentació», va constatar, per tot seguit reconèixer que és evident que «cal buscar fórmules». «No tiro la tovallola, però sí trec una lectura crítica del que va passar a la investidura», va dir Sánchez, justificant així la seva decisió de «començar de zero» i fer-ho «pels continguts».

Segons va dir Sánchez, tots el seu interlocutors van expressar «la petició urgent de la constitució d'un govern ja», perquè hi ha molts problemes per resoldre amb urgència. El que no es pot, va seguir, és «fiar la bona marxa de l'economia i la creació d'ocupació al cicle econòmic», sinó que caldrà fer reformes, i per això és necessari un govern en plenitud de funcions.

Aquesta va ser la primera compareixença de Sánchez des que el cap d'Estat va manifestar públicament que el millor seria trobar una solució abans que s'hagin de convocar eleccions. Segons el líder socialista, el Rei va expressar «amb molt d'encert» el que volen la gran majoria d'espanyols.

Echenique ho qüestiona

El secretari d'Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, va posar en qüestió les paraules de Pedro Sánchez sobre la «desconfiança recíproca» entre PSOE i Podem per pactar la seva investidura i considera que és la «enèsima excusa» per no acceptar un Govern de coalició.

De fet, li va recordar el suport d'Unides Podem tant per arribar a la Moncloa en la moció de censura com per presentar aquest any un projecte de pressupostos generals de l'Estat.