El Jutjat Central número 4 de l'Audiència Nacional va admetre ahir a tràmit la denúncia presentada per Vox contra els alcaldes de les localitats guipuscoanes d'Hernani i Oñate i contra la formació política EH Bildu per enaltiment del terrorisme, després dels homenatges a expresos etarres viscuts recentment en aquests dos municipis.

Segons va informar Vox, el jutge, en un acte notificat divendres passat, ha acordat acumular aquesta denúncia en el mateix procediment en el qual tramita les denúncies que l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) va interposar anteriorment pels mateixos fets.

En concret, el partit polític denuncia per «enaltiment del terrorisme» els homenatges que van rebre els expresos etarres José Javier Zabaleta Baldo i Javier Ugarte Villar després de la seva excarceració l'últim cap de setmana de juliol.

La formació Vox, liderada per Santiago Abascal, destaca que «aquestes accions han de quedar excloses de tota empara legal i ha de decaure qualsevol dret fonamental d'expressió o llibertat», en tractar-se de terrorisme.

Per la seva part, el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va afirmar ahir en declaracions a Europa Press que seria «positiu i desitjable» que l'esquerra abertzale demanés que no hi hagi més rebudes públiques als presos d'ETA que surtin de la presó, i que aquestes es circumscriguin a l'àmbit privat, «més enllà del que diguin la Llei i els jutges».