El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, es va mostrar ahir «disposat» a comparèixer al Parlament, com li reclamen els comuns i la CUP, per parlar de «l'asfíxia econòmica del Govern espanyol contra Catalunya».

Catalunya en Comú Podem i la CUP van demanar la compareixença d'Aragonès per haver ordenat retallar la despesa dels departaments i de les empreses públiques de la Generalitat en un 6%, excepte pel que fa al pagament de nòmines, serveis bàsics i inversions i despeses ja compromesos, per quadrar els comptes del 2019 i no generar més dèficit del permès.

Des de Twitter, Aragonès va respondre a aquesta sol·licitud de compareixença: «Disposat a comparèixer per explicar les conseqüències de l'asfíxia del Govern espanyol contra Catalunya».

CUP i comuns van demanar que comparegui a la Diputació Permanent de la cambra catalana, de manera que hauria de tenir lloc abans del 16 d'agost.

El departament d'Economia va ordenar a les conselleries una contenció de la despesa exceptuant les partides de personal, els serveis bàsics com per exemple l'educació, l'atenció primària de salut, les polítiques d'atenció a la immigració i les famílies; i les inversions que ja estaven compromeses.

A les empreses públiques, que tenen autonomia financera, ordena un ajust pressupostari estimat del 6%.

A més, l'ordre, que va sortir publicada al DOGC dimarts passat, estableix que si hi ha alguna despesa inajornable es pugui dur a terme sempre i quan estigui autoritzada pel departament d'Economia.

Pel que fa les empreses públiques, que tenen autonomia financera, l'ordre assenyala que en cas que una entitat hagi d'atendre «necessitats urgents i inajornables» i no pugui executar l'ajust, aquest es faci a la resta d'entitats del seu àmbit d'actuacions.

Reclamen transparència

Els comuns consideren que Aragonès ja hauria hagut de donar explicacions per iniciativa pròpia i creuen que no es pot esperar al mes de setembre o octubre per donar explicacions d'una retallada «important».

El diputat de CatECP David Cid va demanar «transparència» i conèixer els motius que han portat Economia a fer aquest ajust. A més, requereix les alternatives possibles de cara al pressupost del 2020.

En aquest sentit, Cid vol que es detalli en què afectarà la mesura, per no trobar-se «sorpreses, com l'any passat, quan va afectar el consorci d'habitatge de l'Ajuntament de Barcelona». D'altra banda, va lamentar que des dels comuns ja van advertir que sense pressupostos «això podia passar».

Per la seva banda, el diputat de la CUP Vidal Aragonès va lamentar ahir a l'ACN que una retallada d'aquesta significació s'hagi acordat a l'agost i que no hagi tingut una explicació en seu parlamentària, un element que considera «de mínims».