El vaixell Open Arms, que porta a bord 160 immigrants rescatats al Mediterrani i que es troba des de fa onze dies davant l'illa italiana de Lampedusa esperant que les autoritats els permetin desembarcar, es planteja atracar sense permís en un port per motius humanitaris. «L'estabilitat emocional a bord de l'Open Arms comença a ser difícil. Ens veurem obligats a entrar a port per motius humanitaris, amb totes les traves administratives i judicials que pot comportar», va dir el fundador de l'ONG Open Arms,Òscar Camps, en una entrevista a RAC1.

Camps va llançar un missatge d'auxili, en alertar que «la situació és molt difícil de gestionar, també dins l'equip de l'Open Arms. Ningú entén per què portem deu dies a la deriva sense tenir cap comunicació oficial de l'administració, si tant el vaixell com la tripulació són espanyols». «No tenim por que ens detinguin; la por que tenim és que se'ns mori la gent que tenim a bord», va assegurar.

El fundador i director de l'ONG de Badalona va recriminar a Espanya que no activi els mecanismes per acollir els migrants a bord i va reptar el Govern a denunciar Itàlia i Malta al Tribunal d'Hamburg per impedir el desembarcament als seus ports. «Sembla mentida que al mes d'agost un grup de voluntaris estigui fent això, mentre tenim un Govern titella que no té coherència en res del que fa», va denunciar Camps, que va retreure a l'Executiu en funcions de Pedro Sánchez que «adapti les polítiques al moment mediàtic que correspon».

Hores més tard, l'ONG va aclarir que la possibilitat que el seu vaixell entri en un port sense permís per motius humanitaris és «l'últim recurs», pel qual optarien només en una situació d'emergència extrema.

L'embarcació va socórrer 55 persones l'1 d'agost, entre ells dos nadons bessons i una dona embarassada, just quan la barca en què navegaven estava «a punt de naufragar» i hi entrava aigua, va explicar llavors Camps.

L'endemà van ser rescatades 69 persones més, entre les quals hi havia dues dones embarassades. Posteriorment, van haver de ser desembarcades tres dones per motius de salut.

El 10 d'agost a la matinada, Malta va demanar a Open Arms que assistís una embarcació en perill amb 39 persones i hores després es va oferir a acollir-les, però es va desentendre de les altres 121 rescatats perquè, segons va justificar el Govern maltès en un comunicat, no havien estat auxiliats en aigües de responsabilitat maltesa.

Paral·lelament, el vaixell Open Arms ha sol·licitat l'evacuació de tres persones migrants més per motius de salut. Un portaveu de l'ONG de Badalona va explicar que es tracta d'una dona amb una possible pneumònia, d'un home amb tuberculosi i d'una altra dona amb un historial de tumor cerebral.

Open Arms continua rebent el suport de destacades personalitats del món del cinema, ja que si dissabte Richard Gere va participar en una roda de premsa amb diversos líders de l'ONG, ahir va ser Antonio Banderas qui va considerar un «horror» la situació de bloqueig que viu el vaixell d'Open Arms per la negativa de diversos països, com Malta i Itàlia, que atraqui als seus ports i que desembarqui els 160 immigrants rescatats al Mediterrani. Banderas va admetre que aquest problema «té a veure molt amb el que està passant al món».

El ministre de l'Interior italià i líder de la Lega, Matteo Salvini, ha assegurat que el vaixell serà multat si entra en aigües territorials, d'acord com estableix la nova llei del país.

Per altra banda, l'ONG Metges sense Fronteres va anunciar el rescat de 81 migrants més en aigües del Mediterrani central, i ja són 251 el total de rescatats a bord, un nombre que sobrepassa el límit de càrrega del navili, estimat en 200 persones. Es tracta del tercer rescat efectuat pel vaixell que gestionen MSF i SOS Mediterranée des de divendres passat, quan van rescatar 85 persones. L'endemà, en va salvar 85 més.

«L'Ocean Viking és un vaixell d'emergència», va recordar la responsable de comunicació de MSF a bord del vaixell, Hannah Wallace, «i no tenim la capacitat per atendre mèdicament i psicològicament aquestes persones a bord de manera perllongada».

Atès que cap país ha ofert al vaixell l'oportunitat de desembarcar «l'Ocean Viking continuarà patrullant les aigües del Mediterrani Central, ja que pot haver-hi altres embarcacions que poden estar en perill», segons MSF.

«Pel que fa al desembarcament segur d'aquesta persones, s'han iniciat contactes amb les autoritats marítimes que coordinen els rescats en aquesta àrea», va assegurar l'ONG en un comunicat, on va descartar Líbia com a opció per por a qualsevol violació dels drets humans dels rescatats.