La victòria del candidat del partit opositor Frente de Todos, Alberto Fernández, en les eleccions primàries, davant de l'actual president del país, Mauricio Macri, va retornar l'Argentina a l'epicentre de les turbulències dels mercats financers amb una caiguda de la cotització del peso, que va perdre la tercera part del seu valor respecte al dòlar, així com de la Borsa de Buenos Aires. A més, va registrar-se un fort repunt del risc d'impagament, que ja superava el 74%.

En l'obertura de mercats, la moneda argentina registrava una forta caiguda respecte al bitllet verd i, en alguns moments del dia, va canviar-se cada dòlar per un rècord de 61,9955 pesos, una xifra que implica una depreciació del 30% en comparació amb el preu marcat a tancament de la sessió de divendres de la setmana passada, mentre que en relació a l'euro el debilitament de la moneda del país austral era del 40%.

Les turbulències del mercat empenyien a l'alça el cost d'assegurar el deute argentí. D'aquesta manera, els preus dels CDS (assegurances contra impagament de deute) de les emissions de deute a cinc anys d'Argentina oferien una probabilitat d'impagament del 74,27%.

Per la seva banda, el ministre de l'Interior d'Argentina, Rogelio Frigerio, va reconèixer ahir que «el missatge a les urnes va ser contundent» després de les Primàries Obertes Simultànies i Obligatòries (PAS) i va recalcar que el Govern «farà el possible» per revertir la situació en les presidencials que se celebraran a l'octubre.

«El 47% ens ha enviat un missatge molt clar que hem de reconèixer i comprendre», va afirmar Frigerio, que va apuntar a més que «la classe ha reaccionat amb el vot davant de les dificultats que està travessant la societat des de la crisi d'abril del 2018».

«L'elecció no és el que esperàvem i la reacció d'avui dels mercats respon a la incertesa política que implica el risc de tornar al passat», va dir Frigerio.