El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón preveu obrir una vintena de peces separades en el cas Villarejo després que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) hagi pogut desxifrar part dels documents intervinguts fa dos anys al comissari jubilat José Manuel Villarejo, que va ser detingut el novembre del 2017.

La macrocausa, coneguda també com a cas Tàndem, suma fins ara 13 peces, de les quals dotze estan en actiu, que aniran augmentant a mida que es vagin coneixent més detalls de la multiplicitat de negocis de l'excomissari, van informar ahir fonts jurídiques a Europa Press.

El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García Castellón, va assumir la causa el gener del 2019 i va ordenar al CNI que desxifrés el contingut dels documents intervinguts a Villarejo: desenes de terabytes d'informació emmagatzemada, codificada i classificada minuciosament durant anys.

Aquesta decisió ja va permetre agilitzar la investigació i incorporar proves, com ara rebuts, contractes, factures i hores d'enregistraments de converses, a les peces ja formades. Ara, el desencriptament de part d'aquesta documentació permetrà al magistrat obrir noves peces, segons van apuntar les fonts consultades, tot i que encara no se n'ha revelat el contingut.

Còpies ocultes

Cal recordar que Villarejo presumia de tenir fins a «7» còpies ocultes, fins i tot alguna de les quals a l'estranger, segons un àudio transcrit per la Unitat d'Assumptes Interns al qual va tenir accés Europa Press. De fet, mitjans de comunicació han difós àudios del comissari que encara no han aparegut en la documentació analitzada i els investigadors han tingut accés a aquest material gràcies al fet que els digitals ho han proporcionat mitjançant requeriment judicial.

Segons ha avançat El País, en la causa s'hi recullen informes policials sobre l'anàlisi d'alguns dels documents desxifrats, que es tractarien de diverses carpetes de correus electrònics, dels quals els investigadors haurien identificat una quinzena de víctimes dels presumptes espionatges il·legals del comissari jubilat, entre els quals hi ha diversos periodistes, empresaris, advocats, un informàtic, un cirurgià, una actriu i un jubilat.

Així mateix, en un recent comunicat, Villarejo va apuntar diverses empreses, de les quals encara no es coneix cap iniciativa ni per part de la Fiscalia Anticorrupció ni del jutge d'instrucció.

A l'agost, el jutge García Castellón ha obert dues noves peces: una de relacionada amb un presumpte encàrrec del Grup Planeta i, una altra, sobre els presumptes delictes fiscals que Villarejo hauria comès amb les seves empreses Stuart & McKenzie, Global Sinapsis i el Grup Cenyt entre els anys 2014 i 2016.

A més, a finals del passat mes també va acordar la imputació com a persona jurídica del BBVA per contractar a l'entramat empresarial del comissari jubilat per realitzar presumptes serveis d'espionatge. El banc no és l'única empresa investigada en aquest cas, ja que també hi ha la societat naviliera Pérez i Cia, propietat dels germans Àngel i Álvaro Pérez-Maura. Les mateixes fonts indiquen que aquesta peça, que està sota secret de sumari també anirà creixent a mida que s'analitzi cada contracte de cadascun dels encàrrecs que la mercantil de Villarejo hauria fet per al BBVA.