L'aeroport de Hong Kong va esdevenir ahir l'escenari d'enfrontaments violents entre la policia i un grup de manifestants, després que aquests aconseguissin interrompre les operacions a les instal·lacions.

Els incidents van esclatar després que diversos manifestants retinguessin durant hores un jove a qui acusaven de ser un agent secret, segons va recollir el diari local South China Morning Post.

L'home va ser emmanillat amb uns cables i envoltat per manifestants, que no van permetre als metges que s'hi acostessin. Finalment, l'home va ser traslladat a una ambulància escortat per la policia, després que diversos manifestants ataquessin vehicles policials.

La policia antiavalots i una unitat d'elit van intervenir-hi utilitzant esprai pebre i porres després que els manifestants trenquessin finestres de diversos cotxes policials.

Els incidents, en els quals un policia va treure l'arma i va apuntar els manifestants que s'hi encaraven, van provocar diversos ferits, si bé de moment no hi ha un balanç oficial dels fets.

Hores abans, l'autoritat aeroportuària de Hong Kong havia anunciat la suspensió de tots els vols previstos del dia després que centenars de manifestants ocupessin la zona de facturació de la terminal, tot just unes hores després que es reprenguessin les activitats a l'aeròdrom després del bloqueig de dilluns.

Activitat a l'aeroport

L'aeroport havia reprès l'activitat a primera hora del matí. Abans de l'anul·lació total dels vols, ja n'havien estat cancel·lats més de 300 programats pels problemes que encara arrossegaven les instal·lacions des de dilluns. L'autoritat aeroportuària va confirmar en un nou avís que es cancel·larien tots els vols que no haguessin completat el procés de facturació abans de 2/4 de 5 de la tarda. A més, només podrien aterrar els avions que ja estaven en ruta, segons l'agència de notícies DPA.

Amb la d'ahir ja són cinc les jornades consecutives de protestes a l'aeroport. «Estem intentant aturar els vols i, com ahir, bloquegem tota la zona de sortida perquè qui vulgui anar-se'n de Hong Kong no pugui fer-ho», va explicar un dels manifestants, Joshua Wong, en declaracions a l'agència de notícies alemanya.

L'aeròdrom és el principal epicentre d'unes protestes que van començar a principi de juny per reclamar la paralització d'una llei que autoritzava l'extradició de sospitosos a la Xina continental. La rebel·lió, sense precedents en dècades, s'ha endurit amb crítiques al Govern de Carrie Lam, a la qual han reclamat reformes més àmplies.

Declaracions de Bachelet

El Govern de la Xina, per la seva part, va rebutjar ahir el que ha descrit com una «declaració equivocada» per part de l'Alta Comissionada de Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet, sobre la situació a Hong Kong, i alhora va assegurar que equival a una «interferència en els seus assumptes interns». La missió diplomàtica de Pequín a Ginebra va afirmar en un comunicat que les paraules de Bachelet «contradiuen els fets» i «envien el senyal equivocat als criminals violents». «La Xina expressa el seu profund malestar i ferma oposició (a les seves declaracions)», va afirmar.

Així, va denunciar que «les manifestacions a Hong Kong han pres recentment un gir violent pel fet que alguns radicals mafiosos perpetuen la violència de forma deliberada», i va lamentar els danys materials en el Consell legislatiu i la paralització de l'aeroport de Hong Kong. «Això no són només crims greus de violència, sinó que mostren una tendència a recórrer al terrorisme», va manifestar la missió diplomàtica xinesa, que va ressaltar que aquests incidents «desafien la prosperitat i estabilitat de Hong Kong i el principi d'un país, dos sistemes».

«No és tolerable»

En aquest sentit, va recalcar que aquesta situació «no és tolerable per a cap Govern responsable i només pot ser resposta amb mà ferma i segons la llei». Així, va aplaudir l'actuació de la policia en el marc de les manifestacions.

D'altra banda, ha reiterat que Pequín «dona suport fermament» a la líder de Hong Kong, Carrie Lam, i va afegir que «Hong Kong és territori xinès i els assumptes de Hong Kong són assumptes interns de la Xina no sotmesos a la intervenció de cap país, organització o individu». «En aquests moments, el més prioritari a Hong Kong és aturar la violència i el caos i restaurar l'ordre públic. La qüestió real és si l'Estat de Dret ha de respectar-se i la violència condemnar-se, no és un assumpte de Drets Humans de cap de les maneres», va argumentar.

Per això, va reclamar a l'oficina de Bachelet que «se cenyeixi als propòsits i principis de la Carta de l'ONU i actuï de forma justa i objectiva» i que «deixi d'intervenir immediatament en els assumptes de Hong Kong, que són assumptes interns de Xina» i «corregeixi la seva postura equivocada, que equival a una indulgència encoberta i suport a la violència i la criminalitat».