La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va culminar ahir, 80 dies després de la celebració de les eleccions municipals i autonòmiques del 26 de maig, l'aposta personal del president del PP, Pablo Casado, de mantenir l presidència de la Comunitat de Madrid, governada pels populars els últims 24 anys. Ayuso va ser proclamada nova presidenta de la Comunitat de Madrid amb un total de 68 vots a favor dels populars, Ciutadans i Vox, i 64 vots en contra del PSOE, Más Madrid i Podemos.

No obstant això, aquesta serà la primera vegada que el PP governarà en coalició i ho farà amb Ciutadans després d'arribar a un acord amb 155 mesures que, com va comprometre's Ayuso en seu parlamentària, complirà «íntegrament», conscient que els seus suports a la investidura no són un «xec en blanc».

Tot i que Casado no va poder acudir al ple, Ayuso va agrair-li la confiança «per encarar el repte més important de la seva vida», i va afirmar que ahir va fer-se un «pas més» perquè «tots els partits que vulguin una nació d'espanyols units puguin fer-ho» al Govern central.

La investidura d'Ayuso completa el recorregut que va començar el PP el 26 de maig passat, quan tot i que va perdre 18 escons respecte a les autonòmiques anteriors, sabien que sumaven juntament amb els partits de centre dreta no només a la regió sinó també a l'ajuntament de la capital, on José Luis Martínez Almeida, ja alcalde, va rebre el bastó de comandament de la seva antecessora en el càrrec, Manuela Carmena, d'Ahora Madrid, el passat 15 de juny.

A pesar d'aquests 80 dies «intensos» de «debat i consens» per arribar a «punts de trobada malgrat les diferències», com va dir Ayuso, no se n'anirà de vacances, ni tan sols aquest cap de setmana, quan se celebra el pont de l'Assumpció. De fet, avui s'estrenarà com a presidenta electa en la Festivitat de la Virgen de la Paloma, en la qual acompanyarà l'alcalde als actes commemoratius.

Ayuso va avançar que dilluns de la setmana vinent a la tarda donarà a conèixer els noms dels consellers que formaran part del Govern bicolor i va assegurar que no vetarà «a ningú», ni tan sols l'ex-president regional Ángel Garrido, ara diputat de Ciutadans. «És complicat perquè vols que tothom participi en el govern perquè tenim un molt bon equip», va afirmar Ayuso.

Impostos

Per la seva banda, la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va advertir ahir, davant la baixada d'impostos que va anunciar dimarts Ayuso durant el debat d'investidura a la Presidència de la Comunitat de Madrid, que «això és una equació, ingressos i despeses han de quadrar, i quan es pren la decisió d'abaixar els ingressos, cal tenir garantit què passa amb la partida de despesa».

En declaracions als mitjans després de mantenir una reunió amb l'alcalde de Sanlúcar de Barrameda, Víctor Mora, Montero va dibuixar la disujuntiva que ha d'afrontar qualsevol gestor públic davant la decisió de reduir la imposició tributària. «O bé abaixa la partida de la despesa, que no seria convenient en un moment de recuperació de drets, o bé incompleix les regles d'estabilitat, una cosa irresponsable amb els compromisos que tenim amb Brussel·les», va argumentar la ministra d'Hisenda en funcions.

Montero va argumentar que «les comunitats han de ser responsables», comportament que s'ha generalitzat entre totes les administracions davant l'exigència comuna de «vetllar pel compliment estricte de les regles d'estabilitat».

«Cada comunitat és corresponsable de que funcioni el sistema de finançament amb una certa homogeneïtat», va argumentar la ministra d'Hisenda en funcions, que va advertir, amb independència de l'exercici de cada comunitat de la seva capacitat normativa sobre els impostos, sobre el fet que hi hagi «diferències significatives amb les obligacions fiscals depenent d'on visqui cadascú».

«Hem de vetllar que aquestes qüestions no ens portin a situacions no desitjables», va explicar Montero, que va apuntar, en aquest sentit, la possibilitat que «una retallada de la despesa social ens faci retrocedir en un moment de recuperació econòmica».

D'altra banda, la ministra d'Hisenda en funcions va tornar a reiterar que el PSOE vol «un acord programàtic amb Unidas Podemos», pretensió a la qual va afegir que demana «l'abstenció de la dreta» amb l'objectiu que «no depengui el Govern futur del suport dels partits independentistes».