El tinent de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, va admetre ahir que Barcelona pateix «una crisi de seguretat» amb un augment del 9% dels fets delictius, que han fet créixer la sensació «d'inseguretat» entre la ciutadania.

Batlle, però, va fer una crida a la calma i va destacar que els delictes contra les persones, els més greus, han disminuït l'1,27% el primer semestre d'enguany respecte al mateix període de l'any passat, i va destacar l'augment de l'activitat policial i les accions per revertir la «insuficiència» de presència policial com a solucions en marxa. Batlle va afirmar que, si bé hi ha una «percepció d'inseguretat», la situació no és irreversible, ja que «s'estan prenent mesures per revertir la situació».

Tranquil·litat

Batlle va voler enviar un missatge de tranquil·litat i va situar Barcelona al mateix nivell que ciutats com París, Londres o Roma pel que fa a la seguretat. I, per això, va recalcar que la ciutat és «potent i forta» per superar amb «complicitat» aquest problema i, per tant, demana que se'n faci una anàlisi «serena i responsable».

Després d'un tercer apunyalament a la ciutat en dos dies, Batlle va rebatre les dades i, tot i que va reconèixer que hi va haver el 9% més de fets delictius el primer semestre del 2019, va assegurar que els delictes contra les persones han fet un petit retrocés.

Batlle va manifestar que no es vol «resignar» a lluitar contra qualsevol tipus de delicte i va admetre que si fins ara la preocupació «constant» era per petits delictes i de «baixa intensitat», ara s'ha de posar sobre la taula «l'accent» d'altres delictes com les agressions. «Que hi hagi un apunyalament», va afirmar Batlle, és un fet «desgraciadíssim», però creu que l'important és que la intervenció de la policia «recuperi la confiança de la ciutadania».

Per això, Batlle va destacar que, en gairebé tots els casos, els Mossos d'Esquadra han detingut o identificat els autors. «El més important és prevenir, però si ocor-ren aquest tipus de successos és vital que hi hagi una intervenció policial que permeti recuperar la confiança de la ciutadania, i en gairebé tots aquests casos els Mossos d'Esquadra han identificat o detingut els autors», va recordar Batlle.

Batlle, doncs, va posar molt èmfasi en l'augment dels agents de seguretat a la capital catalana i va mostrar-se convençut que l'augment dels agents de Guàrdia Urbana aquest estiu i d'agents dels Mossos, uns 300, previstos per a la tardor, així com la creació de 1.000 places més de policia municipal i la incorporació de 200 persones a l'Institut de Seguretat Pública, permetran superar la situació «d'insuficiència de recursos».

Per a Batlle, l'augment dels delictes han anat acompanyats d'una acció policial més ràpida. El responsable de la seguretat a la ciutat va mostrar-se convençut que els nous efectius contribuiran a millorar la prevenció d'aquests fets, a la percepció de seguretat dels ciutadans i al seguiment i la investigació de cada cas.

Tot i això, el tinent de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona va remarcar que cal «intensificar les polítiques de seguretat, però sense oblidar que aquestes són, per damunt de tot, polítiques socials, que han d'anar acompanyades d'altres polítiques en matèria d'urbanisme, o de serveis socials».

Narcopisos

En aquest sentit, Batlle va destacar el fenomen dels narcopisos després de l'operatiu de dimarts, durant el qual la policia vas detenir cinc persones en quatre pisos de la ciutat. Batlle va recalcar que la intervenció policial ha convertit un problema creixent fins fa dos mesos en una realitat «ja residual». El tinent d'alcaldia de Seguretat va assegurar que aquests espais «pràcticament han desaparegut de la ciutat».