L'Institut Nova Història (INH) va lamentar ahir les desqualificacions personals contra membres del seu patronat i del seu equip investigador, després que el diputat d'ERC Gabriel Rufián i el diputat del PSC Ferran Pedret hagin criticat que la institució rebi fons públics, segons ells. «Cap pseudociència ni cap pseudohistoria hauria de ser finançada amb diners públics», va afirmar Rufián a Twitter.

En un comunicat difós ahir, l'entitat va defensar el seu paradigma interpretatiu de la Història de Catalunya entre els segles X i XVII: «Treballem per esbrinar tot allò que ens han tergiversat».

Visions simplistes

L'entitat va assegurar que accepta les crítiques «com a elements del joc democràtic i de la llibertat que tot país que es vol lliure necessita», i va afegir que la seva tasca se sustenta amb donatius privats i amb la col·laboració de voluntaris.

L'INH va afirmar que els seus procediments d'investigació i interpretació volen «superar les visions simplistes i únicament descriptives de la Història» i que miren de contrarestar el pes de la censura i la manipulació en els relats històrics.

A tals efectes, consideren que «és necessari dubtar de les versions oficials», des del regnat de Ferran II fins a la dictadura franquista, segons van detallar.