15 de agost de 2019
15.08.2019
Regió7

Pujol Ferrusola també va amagar 26 milions d'euros en dos comptes a Suïssa

?El jutge De la Mata sol·licita a Luxemburg informació sobre el traspàs de 8 milions procedents del fons suís ?Segons el magistrat, Pujol fill va aprofitar «la seva posició privilegiada» per acumular «un patrimoni desmesurat» fruit de «conductes corruptes»

14.08.2019 | 23:31

Les autoritats suïsses van comunicar a l'Audiència Nacional que Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català, va ser beneficiari de dos comptes al país helvètic que van arribar a sumar 25,9 milions d'euros, dels quals 4,4 milions procedien d'un compte previ obert a Andorra.

És el resultat de la comissió rogatòria lliurada a Suïssa pel magistrat de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga Pujol Fer-rusola per la presumpta comissió de delictes de blanqueig de capitals, contra la hisenda pública, falsedat en document mercantil i organització criminal.

En una resolució De la Mata, després d'analitzar l'informe de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) amb les dades remeses per Suïssa, acorda lliurar una nova comissió rogatòria a Luxemburg per seguir el rastre dels diners.

Els dos comptes suïssos, segons la informació rebuda, van ser clausurats el 2004 i 2005, i els fons, traspassats a una entitat luxemburguesa. Per aquest motiu, José de la Mata va entregar una comissió rogatòria a les autoritats de Luxemburg en la qual demana informació sobre els comptes bancaris en els quals Pujol Ferrusola va moure 8 milions d'euros des del compte de Suïssa.

En la interlocutòria enviada per Suïssa s'explica que Pujol Ferrusola va sol·licitar el setembre del 2004 «el traspàs de tots els actius» que tenia emmagatzemats a JP Morgan cap als comptes bancaris de Banque Pictet & Cie de Luxemburg, una quantitat que va ascendir a 8.002.162,47 euros. L'escrit indica, a més a més, que aquest compte suís va arribar a tenir 17,93 milions d'euros el març d'aquell mateix any. En la resolució, el magistrat sosté que la família Pujol Ferrusola «ha aprofitat la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social, econòmica catalana, per acumular al llarg dels anys un patrimoni desmesurat pels seus membres, directament relacionat amb percepcions econòmiques fruit de conductes corruptes».


«No hi ha justificació material»

Les facturacions milionàries realitzades a través de les societats instrumentals associades a Pujol fill, segons el jutge, «no tenen cap justificació material, no sustenten en cap cas a cap prestació real de servei associat al concepte que es va traslladar a les factures».

De la Mata considera acreditat que Pujol Ferrusola va recórrer a Suïssa i a altres països per intentar ocultar i blanquejar els capitals obtinguts il·lícitament, «ocults a Andorra i altres jurisdiccions».

En aquest context, segons la resolució, l'operació més voluminosa és una transferència de 4,4 milions feta el 27 d'agost del 2002 des d'un compte andorrà a un compte del banc JP Morgan a Ginebra (Suïssa). Segons la investigació, aquesta operació revela el principi «d'unitat de caixa amb el qual funciona la família», ja que, per ajuntar els 4,4 milions, el mateix dia de la transferència a Suïssa s'ingressen en el compte andorrà fons d'uns altres comptes als quals estaven o havien estat vinculats Oleguer Pujol Ferrusola, germà de Jordi, i la dona d'aquest últim, Mercè Gironés.


Interrogat el 2016 i el 2017

Jordi Pujol fill va ser interrogat ja al febrer del 2016 i abril del 2017 per aquesta transferència i va explicar, segons el seu entorn, que van ser inversions financeres i que els diners eren seus, ja que s'havia repartit l'herència de l'avi.

Segons aquestes fonts, aquests moviments demostren que el primogènit era molt actiu en les inversions financeres amb la seva part del llegat de l'avi Florenci, però no acrediten que l'origen dels diners fos corrupte.

A més, van subratllar que les xifres reflectides es refereixen al valor teòric de les seves participacions en productes financers de la societat Selecta Fund, ja que no es tracta de diners en efectiu en els comptes.

En la seva resposta als investigadors espanyols, Suïssa va confirmar que Jordi fill tenia dos comptes a JP Morgan: un obert el 2002 i que va tancar el 2004 amb un saldo de 8 milions d'euros i una altre que també havia estat obert el 2002 i clausurat el 2005, obert a nom de Selecta Fund i al qual es van transferir els 4,4 milions d'euros des d'Andorra. Selecta Fund havia estat constituïda el 2001 amb seu a les illes Verges Britàniques, i com a beneficiaris del compte bancari apareixien Jordi Pujol Ferrusola i Carlos Javier Tusquets Trias de Bes.

Al setembre del 2002 aquell compte tenia un saldo de 10,4 milions (inclosos els 4,4 transferits des d'Andorra) i arriba als 17,9 milions el mes de març del 2004.


Banque Pictet

Segons la investigació, els fons de JP Morgan van ser transferits a l'entitat Banque Pictet, a Luxemburg, on es van obrir dos comptes associats a Selecta Fund.

D'acord amb la resolució, «no hi ha cap dubte respecte al domini total de l'operativa bancària per part de Jordi Pujol Ferrusola en col·laboració amb Carlos Javier Tusquets Trias de Bes», en última instància beneficiaris dels actius injectats en els comptes analitzats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit